Administrarea server dedicat folosind scripturile din WHM

Sarcina unui administrator de server dedicat poate fi una complicata. Din fericire, WHM (WebHost Manager), interfata web pentru administratorii de servere furnizata de cPanel este una dintre cele mai sofisticate solutii grafice de management al serverelor de hosting disponibile pe piata, si multi administratori depind de ea pentru realizarea sarcinilor de management al serverelor:

Odata cu instalarea WHM pe server se instaleaza si mai multe scripturi care se pot rula din linie de comanda, scripturi ce permit executarea unor sarcinici complexe. Printre cele mai importante sunt urmatoarele scripturi:

* restartsrv_ – o serie de comenzi ce permit repornirea serviciilor ce ruleaza pe server; de exemplu pentru a restarta serverul web apache se executa scriptul: restartsrv_apache. Alte servicii care se pot restarta sunt: MySQL, exim, sshd, proftpd, Tomcat, etc;
* wwwact – permite adaugarea unui cont nou de cPanel din linie de comanda;
* suspendacct – permite suspendarea intr-un mod simplu si rapid a unui cont de pe server
* upcp – prin rularea acestui script se actualizeaza atat cPanel cat si WHM
* easyapache – script utilizat pentru actualizarea, upgrade-ul sau reinstalarea serverului web Apache
* cpbackup – este utilizat pentru a crea backup pentru toate conturile de cPanel

Pe un server dedicat Linux, scripturile WHM sunt situate in locatia /usr/local/cpanel/scripts. Pentru a executa oricare dintre aceste scripturi, este necesar sa va autentificati pe server si sa deveniti “root”. Apoi, rulati scriptul folosind calea completa a locatiei scriptului pe server si numele scriptului:

/usr/local/cpanel/scripts/wwwact

Scripturile amintite mai sus sunt doar cateva dintr-o lista numeroase de scripturi disponibile prin intermediul WHM pentru gestionarea serverului si a conturilor de cPanel aflate pe acesta.

Pentru o lista completa a scripturilor puteti accesa documentatia online a cPanel / WHM.