Anonymous Romania anihilat de autoritati ?

Ieri, 12 persoane au fost retinute de catre autoritatile romane, fiind suspectate ca sunt membri ai unui grup de hackeri care a atacat site-urile unor institutii publice si agentii guvernamentale romane, dar si din strainatate.

Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au anihilat un grup format din 14 membri si care era implicat in activitati ilegale, printre care accesul neautorizat la sisteme informatice, copierea datelor confidentiale stocate pe acestea si publicarea lor online, a declarat DIICOT.

In colaborare cu Politia si Jandarmeria romana, procurorii DIICOT au executat 12 mandate de perchezitie la adrese rezidentiale din 10 orase diferite si au retinut 12 suspecti. Persoanele retinute vor fi duse la sediul central al DIICOT, in Bucuresti, pentru interogare.

Cei 12 suspecti sunt considerati a fi avut legaturi si cu gruparea de hacktivisti Anonymous, conform rapoartelor media locale, dar DIICOT a refuzat sa confirme acest lucru.

DIICOT considera ca liderul de grup este un barbat de 24 de ani, pe nume Gabriel Baleasa din orasul Piatra Neamt, care a folosit nickname-uri online ca lulzcart, anonsboat, anonsweb si cartman. Acesta este fondatorul grupului de hackeri, impreuna cu alti 2 barbati pe nume Fabian Gabor si Mihai Emil Picos, restul membrilor aderand ulterioar.

Hackerii ar fi compromis 29 de site-uri cu ajutorul unor instrumente publice de SQL injection, cum ar fi SQL Havij si SQL Map. In majoritatea cazurilor, acestia inserarau pe site-urile compromise imagini si mesaje care le promovau grupul. De asemenea, au copiat informatii confidentiale gasite pe serverele de hosting ale acelor site-uri si le-au publicat online, ca dovada a succesului lor. Aceste actiuni au dus la pierderi financiare semnificative asociate cu recuperare de date si punerea in aplicare a noilor masuri de securitate de catre proprietarii acelor site-uri, a spus DIICOT.

Cei 12 suspecti sunt in prezent cercetati pentru infractiuni penale care includ obtinerea de acces neautorizat la un sistem informatic prin ocolirea masurilor de securitate si cu intentia de a accesa date confidentiale, modificarea datelor electronice fara autorizatie si transfer de date neautorizat.