Apache domina piata serverelor web in studiul Netcraft pe luna mai

Apache a inregistrat cea mai mare crestere in studiul Netcraft pe luna mai 2013 privind serverele web, castigand 28,3 milioane de site-uri si marindu-si cota de piata cu 2,41%, ceea ce inseamna ca in prezent detine o cota totala de 53,4% din piata serverelor web.

Potrivit studiului, cea mai mare parte a acestei cresteri poate fi atribuita lui Apache Traffic Server (ATS), care a castigat 28 de milioane de site-uri, marindu-si cota de piata de la 0.03% la 4.2%. Aceasta crestere se datoreaza companiei de hosting Go Daddy, 75% din site-urile gazduite de aceasta folosind in prezent Apache Traffic Server. O alta chestiune interesanta este si faptul ca Go Daddy gazduieste 99% din toate site-urile care folosesc acest tip de software.

Cea mai mare parte a site-urilor gazduite de Go Daddy si care folosesc ATS au folosit anterior Microsoft IIS, acesta din urma inregistrand o pierdere de 3,26% din cota de piata.

In studiul pe mai 2013, Netcraft a primit raspunsuri de la 672.837.096 de site-uri, cu 23.8 milioane mai mult decat in studiul pe luna aprilie.

Pe de alta parte, nginx este acum folosit la nivel global de peste 100 de milioane de site-uri, avand o cota de piata de 15,5%, cu 1,2% mai mica decat a lui Microsoft. Nginx a castigat 8,3 milioane de site-uri in aceasta luna, si a lansat cea mai recenta versiune stabila saptamana trecuta, in care a fost implementat (in sfarsit) OCSP stapling si protocolul SPDY.