Apache Web Server sarbatoreste 17 ani de existenta

The Apache Software Foundation a sarbatorit ieri (21.02.2012) 17 ani de existenta a cunoscutului web server Apache. Si ce moment putea fi mai bun pentru lansarea unei noi versiuni decat acesta.

Noua versiune, Apache HTTP Server 2.4, este primul update major din ultimii 7 ani, ultimul datand din 2005 cand versiunea 2.2 a fost lansata. Si daca va intrebati ce este cu versiunea 2,3: aceasta nu a fost niciodata lansata pentru productie, a existat doar in scop de dezvoltare si testare.

Noua versiune 2.4 include multe imbunatatiri, asa cum era si de asteptat de altfel, astfel incat va fi mult mai OK de folosit pentru servere dedicate cu trafic mare. Aceasta caracteristica ii lipsea si a facut ca alte servere web mai “lightweight”, cum este Nginx de exemplu, sa castige teren pe piata serverelor web. Conform ultimelor statistici ale Netcraft, in ultima luna nginx a castigat 12.000 de websiteuri in timp ce Apache a pierdut 18.000.

Nu am testat inca versiunea 2.4 insa cei care au facut-o spun ca ar avea performante foarte ridicate in ceea ce priveste viteza, si chiar ar putea rivaliza cu nginx din acest punct de vedere. Se pare ca noua versiune accepta mai multe conexiuni simultane in timp ce foloseste mai putina memorie RAM.

In afara de performanta, Apache 2.4 mai incorporeaza si o sumedenie de noi caracteristici cum ar fi: compatibilitate ridicata pentru cloud, configurarea de reverse proxy dinamic, posibilitatea de a face configurari avansate de caching, posibilitatea de a face limitari mai amanuntite de resurse, setarile de timeout pot fi acum trecute in milisecunde, etc.

In concluzie, Apache 2.4 este o “prajiturica” pe care orice firma de hosting asteapta sa puna mana. Si noi de-abia asteptam sa devina disponibil pentru CentOS.