Ce este o adresa IP? Am nevoie de o adresa IP?

O adresa IP este o adresa de protocol internet, de unde ii vine si numele: IP = Internet Protocol.

Este un numar unic de care orice server dedicat care are acces in Internet are nevoie pentru a putea fi identificat si accesat.

Daca il comparam cu lumea reala (sau mai putin virtuala), adresa IP este ca un numar de telefon prin care se identifica un post telefonic.

In momentul in care vi se activeaza un pachet de web hosting pentru siteul Dvs vi se da si o adresa IP pe care o puteti folosi pana cand domeniul Dvs devine activ.

Pe baza acestei adrese IP, celelalte computere din World Wide Web pot ajunge la siteul dvs, identificandu-l dupa acel numar. Fiecare server web destinat serviciului de hosting ruleaza un software numit server de nume (DNS) care asociaza adresa IP la numele dvs de domeniu, de exemplu va asocia adresa IP 192.168.0.1 la domeniul www.localhost.ro iar serverul web va furniza catre browserul care solicita asta continutul paginii web aflate la acea adresa.

In cazul in care aveti un pachet de hosting shared, cel mai probabil ca adresa IP care va este data este una shared pe care se afla mai multe nume de domenii, nu numai al dvs. Important este sa existe o adresa IP asociata domeniului dvs, indiferent ca este una dedicata sau impartita cu alte domenii (shared).

Exista si optiunea de a achizitona o adresa IP dedicata, la megahost.ro se poate face acest lucru in cazul in care clientii de hosting web au nevoie de asa ceva.

Referitor la intrebarea din titlu: aveti nevoie de o adresa IP dedicata? Raspunsul este: cele mai multe siteuri web nu au nevoie de asa ceva. Este insa obligatorie atunci cand vreti sa instalati un certificat SSL. Si desigur, in cazul in care beneficiati de un server dedicat de la megahost.ro, minim 2 adrese IP sunt incluse in pachetul standard.