Ce sa eviti cand iti alegi o parola

Majoritatea celor care au o adresa de email au si un user si o parola pentru a se conecta la casuta de email. Sau daca optati pentru un cont de hosting, de asemenea vi se creeaza automat un cont si primiti datele de acces prin email.

Ideal ar fi sa printati aceste informatii sau sa le memorati, iar ele sa nu mai existe pe mail (in cazul in care cineva ar capata acces neautorizat la contul dvs. de email, ar putea folosi aceste informatii si eventual pot aparea probleme).

Exista multe parole comune sau usor de ghicit si chiar site-uri foarte populare ca Twitter au pus in aplicare o lista neagra a parolelor usor de ghicit, parolele din aceasta lista nefiind acceptate pentru conturile utilizatorilor. Astfel de parole sunt “twitter, 123456, parola, please, internet, etc”. Conform Twitter, printre cele mai folosite parole regasim: “coffee, prince, princess, password123, 121212, porsche, 123456, test, zzzzzz”.

Cu toate ca nume de genul Grivei, Azorel sau Motanel pot fi folosite uzual pentru animalul de companie, aceste nume nu sunt agreate ca si parole. Acelasi lucru se poate spune si despre poreclele sotilor, copiilor sa altor persoane apropiate. De asemenea, este bine sa evitati sa folositi numele sau o parte a numelui dvs ca si parola. Pentru ca o parola sa fie suficient de solida, trebuie sa fiti creativ si unic.

Daca totusi nu reusiti sa gasiti o parola, puteti folosi un generator de parole. Majoritatea acestor generatoare va permit sa selectati numarul de caractere pentru parola si tipul de caractere folosite: litere, cifre, semne de ortografie, etc. Este suficient sa selectati aceste detalii iar generatorul va crea o parola pentru dvs.

Cateva sfaturi pentru a crea o parola suficient de puternica
– utilizati minim 15 caractere
– utilizati atat litere mari cat si litere mici
– utilizati cifre sau numere in parola
– includeti cel putin un simbol sau un semn de ortografie

Ce nu ar trebui sa folositi pentru o parola
– evitati sa refolositi parolele vechi
– nu utilizati numele sau prenumele dvs. in parola
– nu folositi aceeasi parola la toate conturile
– nu folositi numele persoanelor din familie sau ale prietenilor
– nu folositi nume sau parole usor de ghicit sau foarte previzibile
– evitati sa folositi cuvinte standard din dictionar

Alegerea unei parole puternice poate fi o provocare pentru incepatori, totusi cu ajutorul generatoarelor de parole, acest lucru devine mult mai usor.