Creati URL-uri prietenoase cu motoarele de cautare pentru blogul dvs.

De cand proprietarii de site-uri au inceput sa foloseasca sisteme dinamice de management de continut (CMS) pentru a-si propulsa site-urile, acestia cauta in permanenta noi modalitati de a crea URL-uri cat mai “aratoase”. Acestea sunt numite adesea ca fiind Search Engine Friendly adica URL-uri “prietenoase cu motoarele de cautare”, dar în cele mai multe cazuri, acestea sunt concepute pentru a fi mai prietenoase si cu utilizatorii web.

O adresa URL dinamica standard provenita de la un limbaj de scripting server-side, cum ar fi PHP, arata cam asa: megahost.ro/index.php?categ=categoria674&articol=articol5314. Aceasta este greu de retinut si foarte dificil de folosit, dar folosind tehnologia modulului mod_rewrite din Apache, blogul dvs. poate avea un URL de genul megahost.ro/categorie/articol. Acest lucru a devenit foarte usor de realizat, în special pe platformele de blogging, cum ar fi WordPress.

Pentru a utiliza în mod eficient aceasta tehnologie, trebuie sa va asigurati ca site-ul dvs. are activat mod_rewrite. Daca sunteti în cautarea unui nou cont de hosting, ar trebui sa investigati cu atentie si sa gasiti un furnizor de hosting care are experienta in blog hosting si care are modulul mod_rewrite si alte caracteristici importante activate in mod implicit.

WordPress are urmatoarele cerinte pentru a avea URL-uri prietenoase cu motoarele de cautare:

1) Serverul web Apache cu modulul mod_rewrite instalat
2) FollowSymLinks activat (de obicei prin .htaccess)
3) Directivele Fileinfo permise
4) Utilizarea unui fisier .htaccess (acest lucru ar trebui sa fie posibil în cazul în care serverul web are optiunea “AllowOverride” activata)
5) Permisiunea ca WordPress sa aiba acces de scriere la fisierul .htaccess, astfel incat sa îl puteti modifica din cadrul panoului de control (dashboard)

Un furnizor de hosting experimentat va avea deja aceste caracteristici pregatite pentru dvs., iar crearea permalink-urilor ar trebui sa aibe loc fara mari batai de cap.