Cum sa generati parole puternice pentru un server dedicat sau un VPS

Exista multe modalitati de a genera in mod automat parole puternice pentru a va pastra datele in siguranta. Am mai vorbit intr-un articol anterior despre un generator de parole third-party, si de asemenea, despre generatorul de parole incorporat in cPanel. Un alt tip de generator de parole este cel pe care il puteti folosi chiar din linia de comanda a unui server dedicat sau unui server virtual privat (VPS). Acesta este un mic programel de Linux/Unix numit APG (Automated Password Generator).

Acest instrument simplu bazat pe linie de comanda poate genera rapid si usor parole aleatorii. In mod implicit, APG va genera 6 parole pronuntabile. Acest lucru inseamna ca parolele sunt puternice, dar usor de memorat deoarece aveti posibilitatea sa le pronuntati ca oricare alte cuvinte, desi nu sunt bazate pe cuvinte din dictionar (exemplu: Chivrov2 pronuntat Chiv-rov-TWO).

Pentru a utiliza APG, tastati pur si simplu “apg” in linia de comanda (din consola sau utilizand SSH). Apoi vi se va cere sa introduceti caractere aleatoare. Dupa tastarea a aproximativ 16 caractere, apasati Enter si programul va genera parole aleatorii.

Iata ce optiuni aveti la dispozitie:

-n care va permite sa specificati numarul de parole generate (mai multe sau mai putine de 6, valoarea default)

-m care specifica lungimea minima a fiecarei parole (default este 8)

-x lungimea maxima a fiecarei parole

Pentru ca este simplu dar in acelasi timp puternic, puteti utiliza APG pentru a genera parole multiple dintr-o data, fara mare dificultate. Acest lucru il face ideal pentru generarea unui grup de parole, si de asemenea, pentru acele momente cand aveti nevoie doar de o singura parola simpla si puternica. Pentru mai multe informatii despre APG, tastati “man apg” din linia de comanda sau cititi documentatia online.