Debian Linux pe primul loc in topul serverelor web

Linuxul se bucura de o mare popularitate in domeniul smartphone-urilor datorita sistemului de operare Android si chiar si ca sistem de operare pentru desktop-uri, insa succesul i-a fost asigurat prin utilizarea acestuia ca sistem de operare pentru servere dedicate.

Dispunand de o stabilitate foarte buna, securitate remarcabila şi costuri de intretinere scazute, avantajele Linuxului ca sistem de operare pentru servere sunt greu de invins. Care este totusi cea mai buna distributie de Linux sau cea mai utilizata pentru servere?

Conform noilor date de la firma de cercetare W3Techs, majoritatea serverelor de hosting ruleaza Debian ca distributie de Linux. Debian este in prezent folosit de circa 10% dintre toate site-urile disponibile pe internet sau aproximativ 30% dintre toate site-urile gazduite pe servere Linux. Dintre cele mai bune 1000 de site-uri la nivel mondial, Debian este utilizat de circa 8,5% din site-uri.

Cercetarile celor de la W3Techs se concentreaza pe clasamentul primelor un milion de site-uri la nivel mondial, asa cum sunt ele definite de catre clasamentul de popularitate Alexa (alexa.com). Multe dintre aceste site-uri de top trecc pe sistemul de operare Debian in fiecare zi, facand din acesta sistemul de operare cu cea mai rapida crestere din acest domeniu.

Debian castiga aceasta cota de piata in primul rand de la Ubuntu dar si de la distributiile de linux CentOS, SuSE si Fedora.

Debian a mai fost pe primul loc in top insa a si pierdut aceasta pozitie in iunie 2010 fiind devansat de CentOS, care este acum a doua cea mai populara distributie de linux.

Distributiile de linux Debian si CentOS isi disputa primele pozitii in ceea ce priveste serverele de web hosting si serverele web, insa nu este de neglijat nici cresterea continua pe care a inregistrat-o Ubuntu.