Firefox 4 va fi foarte rapid

mozilla firefoxMiercuri, Mozilla a lansat versiunea Beta 7 a browserului sau Firefox 4, o versiune care include toate caracteristicile ce se vor regasi in browserul final anul viitor.

Beta 7 este primul browser care include suport pentru noul compiler JavaScript JIT (Just in Time) ceea ce il face de 3 ori mai rapid decat ultima versiune de Firefox 3 (3.6.12) in ceea ce priveste randarea de JavaScript. In topul browserelor, Firefox 4 Beta 7 nu este intrecut decat de versiunea alfa a browserului Opera 11, dar surclaseaza versiunea beta a browserului Chrome 8 al celor de la Google. In acelasi top, Safari de la Apple si Internet Explorer 9 nu fac parte din top 3.

Ca fapt divers: in teste, Firefox 4 a fost de 12 mai rapid decat Internet Explorer 8 in rularea de JavaScript.

Printre alte schimbari in Firefox 4 sunt de notat accelerarea hardware atat in Windows cat si pe MacOS X, suport pentru grafica in standard WebGL 3D si suport pentru fonturi in formatul OpenType (un format de caractere mai scalabil, urmas al formatului TrueType).

Accelerarea hardware presupune mutarea anumitor sarcini ale browserului de la folosirea procesorului CPU la folosirea procesorului placii grafice GPU, in special task-urile ce sunt solicitante din punct de vedere grafic, cum ar fi randarea video sau imaginile tridimensionale complexe. Nu vom gasi din pacate aceasta facilitate de accelerare hardware pe varianta pentru Linux a lui Fireox 4, din cauza unor probleme cu driverele spun cei de la Mozilla.

Firefox 4 Beta 7 poate fi descarcat pentru Windows, Mac OS x si linux de pe siteul producatorului.