Firewall: securitate pentru computere, servere si hosting

firewallFirewall-urile reprezinta un zid de securitate pentru a preveni accesul neautorizat la calculatorul personal sau la un server web. Wikipedia defineste firewall-ul ca “un paravan de protectie, un dispozitiv sau set de dispozitive ceoncepute pentru a permite sau refuza conexiuni in retea, bazate pe un set de reguli predefinite”.

Virusii sau software-ul rau intentionat nu fac ravagii doar pe calculatoarele personale, ci au potentialul de-a se raspandi foarte rapid mai ales prin email folosind contactele din agenda dvs, sau se pot raspandi printre utilizatorii aceluiasi server de hosting web. Din fericire, firewall-urile actioneaza ca niste filtre cibernetice pentru a permite conexiuni in conditii de siguranta si sunt capabile sa blocheze conexiunile suspecte. Ca administrator al unui site sau al unuia sau mai multe servere web, este esential sa rulati un firewall bine configurat pentru a va putea proteja.

Firewall-ul din Windows
Toate versiunile de Windows, incepand cu Windows XP dispun de un firewall integrat, care se instaleaza odata cu sistemul de operare. Acesta poate fi accesat intrand in Control Panel, apoi facand click pe Windows Firewall. Puteti activa sau dezactiva Firewallul si de asemenea aveti posibilitatea de-a edita regulile curente sau crea noi reguli. Ca recomandare, firewallul ar trebui sa blocheze orice conexiune de intrare, cu exceptia celor autorizate.

Daca firewallul din Windows nu va multumeste, puteti instala orice alt software de tip firewall, multe dintre acestea fiind si gratuite. In plus, majoritatea programelor antivirus moderne dispun si de un firewall integrat care se instaleaza (daca doriti), odata cu programul antivirus. In cazul in care doriti sa instalati un firewall nou este indicat sa dezactivati firewall-ul implicit al windowsului sau eventual un alt firewall in cazul in care acesta exista.

Limitari ale firewall-urilor
Cu toate ca majoritatea firewall-urilor sunt capabile de a filtra si bloca conexiuni in functie de adresa sursa IP, protocoale, servicii, valori TTL, etc, firewall-urile au si anumite limitari.

Una dintre acestea o constituie virusii care pot fi atasati intr-un email. Firewallul nu poate discerne continutul unui email, de aceea, este necesar sa rulati si un program antivirus care permite scanarea fisierelor atasate la email si poate detecta astfel de virusi. Chiar daca rulati un antivirus si/sau un firewall este indicat sa nu deschideti atasamentele primite pe email sau sa faceti click pe linkurile din email in cazul in care nu cunoasteti expeditorul.

Firewall-urile nu reusesc intotdeauna sa va protejeze impotriva phishing-ului. Este aproape imposibil de a va proteja impotriva acestor atacuri deoarece firewallul nu poate determina daca un email este legitim sau nu. Atentia sporita in verificarea mesajelor email primite poate constitui un instrument eficient in lupta impotriva phishing-ului.

Firewall-urile sunt esentiale pentru activitatea online de zi cu zi. Sunt usor de administrat, confera un plus de securitate calculatorului dvs. si va ajuta in lupta impotriva virusilor si a programelor rau intentionate.