Germania interzice butonul “like” de la Facebook

Statul german a solicitat organizatiilor si companiilor sa elimine de pe paginile lor butonul “Like” de la Facebook si sa inchid paginile fanilor de pe facebook.

Centru Independent pentru Protectia Confidentialitatii (ULD – Unabhängiges Landeszentrum für Datenschutz) a mentionat ca a luat aceasta masura deoarece informatiile stranse prin apasarea butonului facebook “Like” sunt trimise catre serverele facebook din Statele Unite, pentru a se crea un profil personalizat, si astfel se incalca legile Germaniei privind politica de confidentialitate.

Conform unei declaratii a ULD se specifica urmatoarele: “Orice persoana care viziteaza site-ul facebook.com sau foloseste un plugin trebuie sa se astepte ca va fi urmarit timp de 2 ani de catre facebook, facebook-ul construind astfel un profil individualizat al persoanei in cauza. Se incalca deci legislatia europeana privind protectia datelor utilizatorilor, in timp ce formularea facebook privind conditiile de utilizare si politica de confidentialitate nu indeplineste in intregime toate cerintele legale relevante.”

ULD a cerut proprietarilor de site-uri sa inlature orice legatura cu astfel de servicii, in caz contrar, acestia riscand sa primesca amenzi ce pot ajunge pana la o suma de maxim 50.000 de euro.

ULD a mai mentionat, cu diferite ocazii, ca multe dintre ofertele facebook sunt in conflict cu legea. Din pacate, proprietarii de site-uri nu au tinut cont de acest avertisment, folosind in continuare diferite servicii ale facebook, mai ales pentru faptul ca acestea sunt foarte usor de instalat si sunt gratuite.

Conform ULD, acesta este doar primul pas dintr-o analiza continua a impactului de confidentialitate in urma cererilor de pe facebook si, in cooperare cu alte autoritati germane, acestia vor monitoriza facebook si, daca va fi cazul, se vor lua noi masuri.

Evaluarea ULD asupra politicii de confidentialitate a Facebook se poate vizualiza aici.