Iranul restrictioneaza si mai mult accesul la Internet

Iranul a restrictionat traficul de Internet in interiorul teritoriului sau, interzicand cetatenilor sai sa acceseze domenii si continut web din afara firewall-ului pus de Ministerul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor.

Aceasta pare a fi o masura care vizeaza prevenirea protestelor online inainte de alegerile din luna iunie, obligand totodata utilizatorii sa ramana in limitele accesului unui VPN detinut de stat. In iunie, pentru prima oara din 2009, Iranul va organiza alegeri prezidentiale. Alegerile din 2009 au dus la crearea Miscarii Verzi, ca urmare a faptului ca populatia nu a fost prea multumita de modul in care au decurs alegerile si nici de rezultatele acestora.

Miscarea Verde s-a folosit de Internet pentru a raspandi informatii cu privire la presupusa fraudare a alegerilor, determinand astfel guvernul sa impuna masuri stricte privind utilizarea Internetului. La inceputul acestui an, in ianuarie si februarie, mai multe domenii din Iran (bloguri, site-uri matrimoniale si portaluri de download filme si softuri) au fost cenzurate si/sau eliminate de catre Ministerul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor. Chiar si site-urile aprobate anterior de catre Ministerul Culturii si Orientarii Islamice au fost scoase de pe Internet.

Potrivit lui Mehdi Akhavan Behabadi, secretar al Consiliului Suprem de Spatiu Virtual, toate VPN-urile din Republica Islamica Iran sunt ilegale, cu exceptia celui detinut de stat, si pentru care utilizatorii de Internet vor putea sa cumpere acces in viitorul apropiat. In plus, orice VPN trebuie sa fie inregistrat pe VPN.ir, site care nu este disponibil pentru traficul de Internet din afara Iranului, deoarce este destinat doar utilizarii in reteaua nationala privata.

“In urmatoarele 3 luni, filtrarea Internetului se va face mai mult pe baza de continut si nu pe domenii sau site-uri web. Guvernul va incepe sponsorizarea serviciilor interne de hosting pentru site-uri, inclusiv prin reducerea costurilor de administrare din datacenterele nationale, precum si oferirea de stimulente pentru a incuraja administratorii de site-uri sa aleaga o locatie de gazduire interna. Aceasta miscare va incepe cu site-urile de stiri si se va extinde progresiv.” explica compania britanica Small Media Foundation intr-un raport privind politica de Internet a Iranului.