nginx castiga 1.4 milioane de hostname-uri in studiul Netcraft pe februarie 2013

Netcraft a publicat studiul sau privind serverele web pe februarie 2013, care a primit raspunsuri de la 630.795.511 de site-uri din intreaga lume. Acesta vine dupa studiul Netcraft din decembrie 2012, care descoperea un nou rootkit ce infecteaza servere web ce ruleaza pe sistemul de operare GNU/Linux pe 64 de biti.

Luna februarie vine cu o scadere semnificativa a numarului de site-uri care folosesc Apache si IIS Microsoft, cele doua servere web suferind o pierdere totala de peste 5 milioane de hostname-uri.

Pe de alta parte, nginx s-a bucurat de o crestere a cotei de piata cu 12.85% in luna ianuarie 2013, cu 1.400.000 de hostname-uri mai multe decat in decembrie 2012, propulsandu-l in topul celor mai populare servere web si fiind la mai putin de 500 de site-uri distanta fata Microsoft IIS, care detine de asemenea sub 13% din cota de piata.

Tengine, un derivat nginx administrat de catre e-tailer-ul chinez Taobao, este acum folosit pe aproape 4 milioane de hostname-uri.

Intre timp, compania mama a lui Taobao, Alibaba, detine al doilea cel mai mare numar de hostname-uri din China, adica 11% din totalul acestora.

In mod ironic, desi China reprezinta 19% din populatia lumii, doar 5,8% din totalul site-urilor din lume au hosting in China.

Microsoft continua sa detina suprematia in China, 38% din site-urile gazduite in aceasta tara folosesc IIS, 26% Apache, iar 1% nginx.

Din studiul Netcraft mai aflam si ca Taobao atrage al doilea cel mai mare numar de atacuri de tip phishing, dupa Facebook. Netcraft blocheaza in prezent aproape 6.000 de URL-uri care vizeaza clientii Taobao.