Profiturile Dell scad. Compania are dificultati in procesul de privatizare

Compania Dell a mai inregistrat un trimestru in care atat veniturile, cat si profiturile au scazut, iar CEO-ul companiei are dificultati in procesul de privatizare a renumitului producator de PC-uri.

Acesta a fost cel de-al cincilea trimestru consecutiv in care profiturile Dell s-au redus, si al patrulea in care compania a raportat scaderi ale veniturilor. Din cate se pare, totul se intampla din cauza unei “crize” pe piata de PC-uri.

Venitul pe al patrulea trimestru fiscal, incheiat la 1 februarie 2013, a scazut cu 11%, ajungand la 14.3 miliarde de dolari SUA, a declarat Dell. Venitul net a fost de 530 de milioane de dolari, sau 0.30 dolari/actiune, in scadere de la 764 milioane de dolari, sau 0.43 dolari/actiune, cat a inregistrat cu un an mai devreme.

Veniturile din vanzarile de PC-uri si laptopuri, care reprezinta aproximativ jumatate din activitatea Dell, au scazut cu 20%. De asemenea, si vanzarile de unitati de stocare si servicii au scazut fata de anul anterior. Singurele ramuri care au inregistrat cresteri au fost cea a serverelor si retelistica, unde vanzarile au crescut cu 18%, a declarat Dell.

Dell a incercat sa-si reduca dependenta de piata PC-urilor si sa se reinventeze intr-o companie de “solutii” complete, care vinde atat softuri si servicii, precum si PC-uri si servere dedicate. Dar transformarea a durat mai mult decat si-ar fi dorit investitorii.

La inceputul acestei luni, Michael Dell si investitorii sai au stabilit ca actiunile Dell sa valoreze 13.65 dolari/actiune pentru aceasta privatizare, ducand valoarea companiei la 24.4 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, planul de privatizare nu este agreat si de marii investitorii Dell, care cred ca pretul de 13.65 dolari/actiune nu reflecta adevarata valoare a companiei. Yacktman Asset Management, cel mai mare actionar privat Dell, considera ca in realitate actiunile ar valora mai degraba 24 de dolari, si planuieste sa voteze impotriva procesului de privatizare deoarece considera ca sansele de a privatiza compania sunt “aproape zero.”