Propuneri pentru un Internet mai rapid de la Google si Microsoft

Atat Microsoft, cat si Google planuiesc sa inainteze propuneri in cadrul evenimentul Internet Engineering Task Force (IETF) din aceasta saptamana, prin care sa faca internetul, in special protocolul HTTP, mai rapid.

Propunerea Microsoft cuprinde unele dintre ideile lui Google, dar existe diferente suficiente intre cele doua propuneri, astfel incat, probabil vor exista unele dezbateri inainte de a ajunge la o concluzie care sa le imbine pe amandoua.

HTTP reglementeaza modul in care serverele dedicate si browserele raspund la diferite comenzi. De exemplu, introducerea unei adrese URL intr-un browser trimite o comanda HTTP care solicita o anumita pagina web.

Propunerea SPDY a lui Google ofera 4 imbunatatiri ale protocolului actual care vor accelera viteza paginilor web, si anume:

1) Capacitatea de a emite mai multe cereri simultan
2) Capacitatea de a prioritiza cererile
3) Capacitatea de a comprima anteturi pentru a reduce impactul informatiilor redundante
4) Capacitatea de a furniza date de la servere dedicate catre clienti, fara cereri specifice

Echipa Google specifica faptul ca SPDY “incearca sa pastreze semantica existenta a HTTP”, un concept in care si Microsoft pare sa creada de asemenea.

Propunerea HTTP Speed+Mobility a lui Microsoft crede in mentinerea semanticii existente a HTTP, a integritatii arhitecturii stratificate si in utilizarea standardelor existente. Dar nu este de acord cu o buna parte din ceea ce Google sugereaza.

Mai exact, Microsoft considera ca Google se adreseaza cu propunerea sa unei comisii IETF inadecvate. Intr-un post de pe blog ce anunta HTTP Speed+Mobility la inceputul acestei saptamani, Jean Paoli din cadrul copmaniei Microsoft a scris: “Exista deja un consens larg cu privire la necesitatea de a face navigarea pe web mult mai rapida. Noi credem ca si aplicatiile, nu doar browserele, ar trebui sa fie mai rapide. Din ce in ce mai mult, aplicatiile devin metoda prin care oamenii acceseaza serviciile web, in plus fata de browserele lor. Imbunatatirea HTTP ar trebui sa faca de asemenea si navigatul pe web de pe telefonul mobil mult mai rapid.”

1 Comment Propuneri pentru un Internet mai rapid de la Google si Microsoft

Comments are closed.