Serviciile de cloud hosting sunt intotdeauna administrate?

Una dintre caracteristicile cele mai apreciate ale cloud computing este posibilitatea de administrare “hands-off” pe care o ofera utilizatorilor sai.

Software-ul ca un serviciu (SaaS) va permite sa beneficiati de toate caracteristicile aplicatiilor web, fara sa fie necesara administrarea acestora de catre dvs., asa cum ar necesita in mod normal. Dar cloud hosting nu se limiteaza doar la SaaS, deoarece exista mai multe forme de cloud computing care necesita niveluri diferite de administrare.

Unele tipuri de cloud computing necesita ca dvs. sa va administrati propriile aplicatii si date, dar va ofera platforma pe care sa faceti acest lucru (sistemul de operare si tehnologia de virtualizare). Acest serviciu este numit Platform as a Service (PaaS). Prin urmare, chiar daca vine cu un anumit grad de administrare, necesita ca si dvs. sa va ocupati personal de administrarea anumitor aspecte.

Un alt tip de cloud computing vine chiar cu un grad mai mic de administrare. Acesta va ofera doar infrastructura hardware, reteaua si serviciile de datacenter, iar platforma actuala (sistemul de operare, aplicatiile si datele) revin in sarcina dvs. Acesta se numeste infrastructura ca serviciu (IaaS) si va ajuta sa economisiti costurile de intretinere ale infrastructurii, dar va ofera libertatea de a va administra serverele cum doriti.

In cadrul fiecarui tip de cloud hosting exista diferite niveluri de administrare pe care furnizorul dvs. vi le poate oferi. De exemplu, unii furnizori de SaaS pot permite personalizarea aplicatiilor, in timp ce altii nu permit acest lucru. Unii furnizori de PaaS va pot face update-uri la sistemul de operare, in timp ce altii pot lasa aceasta operatiune in grija dvs.

Pe masura ce cloud computing castiga popularitate, unii au sugerat implementarea unei standardizari in acest sens. Exista mai multe companii care pretind sa ofere servicii de cloud, dar care sunt de fapt doar furnizori de hosting obisnuiti. Daca doriti sa optati vreodata pentru un furnizor de cloud, trebuie sa va documentati bine si sa stiti de ce grad de administrare veti beneficia.