Studiul Netcraft din mai constata o scadere a raspunsurilor

Firma de statistici si analiza web Netcraft a publicat miercuri rezultatele sondajului pe luna mai privind serverele web, si a constatat cu 14 milioane de hostnameuri mai putine fata de luna aprilie, fiind prima scadere a numarului de raspunsuri pe care compania a observat-o in ultimii 2 ani.

Conform Netcraft, scaderea vine ca urmare a unei pierderi de peste 28 de milioane hostnameuri in detrimentul TLD-ului .info, cu hosting-ul la SoftLayer, reprezentand doar 100 de domenii si 4 adrese IP. Cu toate acestea, s-a observat o crestere cu 1.2 milioane de domenii noi.

In timp ce Apache a pierdut 17,5 milioane de hostnameuri in aceasta luna, acesta inca sta la baza a 2 din 3 hostnameuri. In studiul pe luna aprilie, Apache a castigat 4,5 milioane de hostnameuri.

nginx a castigat 894,000 de hostnameuri, marindu-si cota de piata in a noua luna consecutiv, si ajungand la 5.48%. Potrivit raportului, aceasta s-a dublat fata de acum un an.

Tot in acesta luna, s-au inregistrat 654 de hostnameuri ce folosesc Microsoft-IIS/8.0, serverul web implicit din noul Microsoft Windows Server 2012, fostul Windows Server 8.

Netcraft a adaugat SPDY ca tehnologie de tracking a serverelor web, un protocol de retea experimental destinat sa scada timpii de incarcare a paginilor web cu pana la 50%. S-a constatat un numar total de 339 de certificate SSL utilizate de servere cu SPDY.

Pentru a functiona, SPDY trebuie sa fie suportat atat de catre serverul web cat si de browserul utilizatorului; Mozilla Firefox si Google Chrome fiind singurele browsere importante ce suporta SPDY. Apache, Jetty si software-ul de server de la Google sunt in prezent singurele servere web care suporta SPDY; nginx pregatindu-se si el sa ofere suport SPDY pana la sfarsitul lunii mai 2012.

Pentru studiul pe luna mai, Netcraft a primit raspunsuri de la 662,959,946 de site-uri.