Terminologie in web hosting: blacklist

Un blacklist (sau black list, in traducere: lista neagra) este o lista cu persoane carora, pentru un motiv sau altul, le este refuzat accesul la anumite servicii.

In termeni web sau in web hosting, un Blacklist reprezinta o baza de date cu adrese IP folosite de persoane sau alte entitati (companii) pentru a trimite SPAM.

Destul de multi provideri de hosting folosesc astfel de blacklist-uri pentru a filtra mesajele de tip SPAM care circula pe internet catre sau de la clientii pe care ii hosteaza. Practic serverul verifica daca cel care trimite emailul are adresa IP in vreun blacklist, daca este listata acolo, atunci emailul este blocat.

Exisita cateva organizatii care mentin astfel de liste cu adrese IP de pe care se trimite SPAM sau care gazduiesc spammeri, distribuie software pentru spamming, etc. Unele din cele mai cunoscute astfel de organizatii sunt: SPAMCOP, Spamhaus-ZEN, Barracuda, etc. Aceste liste negre mai sunt cunoscute si sub acronimul de RBL (de la Realtime Blackhole List).

Serverele de hosting ale megahost.ro fac verificari in bazele de date de la SpamCop.net si SpamHaus-ZEN.

In principal organizatiile care se ocupa cu mentinerea acestor liste sunt internationale insa exista ceva miscare si in Romania: http://www.abuse.ro/

Cum verificati daca IP-ul serverului sau Ip-ul dvs este intr-un blacklist?