Server dedicat – Editarea unei zone DNS via CLI de pe un server cPanel

Cu ajutorul panoului de control pentru web hosting, cPanel, este foarte usor sa administrati zonele DNS, fie din WHM, cPanel, sau din interfata liniei de comanda (CLI). In timp ce multi utilizatori sunt deja familiarizati cu editorul DNS din cPanel, deoarece cunosc tipurile si formatele de zona (care sunt usor de aflat daca va uitati la o zona reala prin interfata cPanel), administratorii care prefera CLI pot administra zonele fara a trebui sa mearga in panoul de control al utilizatorului de hosting sau in WHM.

cPanel stocheaza datele despre zone in /var/named/$domain.db. In cazul in care DNS-ul este gazduit la nivel local pe un server dedicat, pur si simplu editati fisierul zona si restartati named:

service named reload

sau

rndc reload

Daca serverul face parte dintr-un server cluster, va trebui sa sincronizati zona cu restul clusterului, sa faceti schimbarile dorite si apoi sa o desincronizati. Motivul pentru care ar trebui sa sincronizati zona inainte de a face schimbari este acela de a va asigura ca o modificati pe cea corecta – in cazul in care o zona de pe un server aflat la distanta este mai noua decat cea de pe serverul local, va trebui sa va asigurati ca cea mai noua este copiata pe serverul local. Puteti sincroniza zona cu urmatoarea comanda:

/scripts/dnscluster synczone $domain

Odata ce zona este sincronizata, puteti face modificarile si apoi sa rulati aceeasi comanda pentru a o desincroniza. Cu toate acestea, asigurati-va sa cresteti serialul DNS cu o cifra inainte de a face acest lucru:

2012041201 ;Serial Number

In esenta, serialul identifica versiunea fisierului zona pentru a distinge care ar trebui sa fie efectiv utilizata. Intr-un cluster DNS, zona cu cel mai nou serial va fi sincronizata cu nameserverele si va fi folosita pentru interogari DNS.

Cand sincronizati o zona de pe un server local cu un cluster aflat la distanta, singurul dezavantaj este ca cPanel nu va incarca automat named pe serverul aflat la distanta. Astfel, va trebui fie sa asteptati pana cand named se incarca de la sine (in timpul unui eveniment de sincronizare declansat de cPanel sau WHM), sau sa va logati la serverul/serverele DNS aflate la distanta si sa rulati comanda “rndc reload”.