Intrebari Frecvente Hosting

Curatare Cache DNS din sistemul de operare  Tipareste

Un server DNS rezolva numele de domenii in adrese IP, practic gaseste adresa IP a serverului pe care un nume de domeniu este gazduit.
Exemplu: atunci cand introduceti in browser adresa www.megahost.ro , sistemul DNS gaseste adresa IP a serverului pe care siteul www.megahost.ro este gazduit si trimite cererea de incarcare a paginii web catre acel server pe traseul corect.


Exista uneori posibilitatea de a aparea probleme la DNS Cache care este un fel de istoric al adreselor IP alocate siteurilor.
Acest istoric poate fi stocat in cache-ul browserului, in cache-ul sistemului de operare sau in cache-ul DNS al providerului de internet.


In acest articol ne vom ocupa de cache-ul DNS al sistemului de operare (pentru cel al browserului puteti sterge cache-ul acestuia iar in legatura cu cel al providerului de internet nu aveti ce face decat sa asteptati refresh-ul acestuia)


Problemele la cache-ul DNS pot genera comportamente anormale ale unui website sau a mai multor websiteuri, de exemplu daca websiteul vi se incarca de pe un server gresit sau nu se incarca deloc, cu toate ca de pe alte calculatoare se incarca in mod corect.

Astfel de probleme intervin de cele mai multe ori atunci cand va mutati domeniul de pe un cont de web hosting pe altul sau de pe un server dedicat pe altul, in proces intervenind o modificare a nameserverelor domeniului.


1. Pentru a curata cache-ul DNS al unui sistem de operare Microsoft Windows:

Deschideti o fereastra de Command Prompt (click pe butonul Start din Windows, apoi pe Run si scrieti "Cmd" si apasati enter). Alternativ Command Prompt se poate accesa si din meniul Accessories din Start meniu. Command Prompt este practic o fereastra, de obicei de culoare neagra, asa cum este prezentat in imaginea de mai jos.

In acea fereastra scrieti: ipconfig /flushdns si apasati tasta enter:

curatare cache DNS

2. Pentru a curata cache-ul DNS al unui sistem de operare MacOS X:
-
"killall -HUP mDNSResponder" sau "sudo killall -HUP mDNSResponder" daca nu sunteti logat ca root in OS X Mountain Lion or Lion (10.7 si 10.8)
- "dscacheutil -flushcache" sau "sudo dscacheutil -flushcache" in Mac OS X v10.6 si 10.5
- "lookupd -flushcache" in Mac OS X v10.4 sau mai vechi

3. Pentru a curata cache-ul DNS al unui sistem de operare Linux:
-
in functie de distributia de linux folosita puteti incerca urmatoarele comenzi: "/etc/init.d/nscd restart" sau "service nscd restart" sau "service nscd reload"

Acest articol v-a fost de folos?

Cititi si

Cum editezi zona DNS in cPanel ?
Un articol foarte utile pe aceasta tema este prezent pe blogul nostru la adresa:...
Propagare Nameservere, Propagare Domeniu
Propagare = Procesul prin care se anunta schimbarea sau inregistrarea nameserverelor in intregul...
Modificare Nameservere
Modificarea Nameserverelor (DNS) unui domeniu este necesara pentru a muta acel domeniu de pe un...