Ce este oversellingul in web hosting?

Probabil ati auzit vorbindu-se de Overselling in domeniul Web Hosting-ului. Vom incerca in acest articol sa aducem un pic de lumina asupra acestui concept.

Ideea care sta la baza principiului de Overselling in hosting este destul de simpla si se bazeaza pur si simplu pe statistici: sa zicem ca o firma de hosting ofera spre vanzare pachete de hosting care au un spatiu de 50 GB. Insa serverul pe care ofera aceste pachete de hosting are un singur HDD cu o capacitate de 100 GB, asa ca teoretic firma respectiva poate gazdui doar 2 pachete de hosting a cate 50 GB spatiu fiecare. In loc sa faca asta, firma vinde 5 pachete de hosting fiecare avand alocat spatiu de 50 Gb.

Cum poate face firma respectiva acest lucru? Ei bine, daca exista statistici ca spatiul folosit de catre clienti dintr-un astfel de pachet de 50 Gb este in medie de cel mult 15 GB, atunci un simplu calcul matematic ne arata ca spatiul ce va fi folosit de clientii care au cumparat cele 5 pachete de hosting nu va trece de 75 GB, care este mai putin decat capacitatea de 100 GB a HDD-ului de pe serverul respectiv.

Practic firma respectiva de hosting poate vinde fara probleme 5 pachete de hosting a cate 50 GB fiecare pe un server care are spatiu de stocare doar 100 GB. Se cheama ca firma a facut Overselling.

Acesta este un trend in ultimii ani, firmele de hosting au constatat ca majoritatea clientilor folosesc 0,2-0,3 GB din spatiul alocat indiferent de cat de mare este acesta. Asa ca exista firme care ofera pachete de hosting de 6.000 sau 15.000 GB, unele chiar am vazut ca ofera spatiu nelimitat…

De ce sa oferi ca firma de hosting 15.000 GB de spatiu pentru 2 dolari pe luna cand doar sa cumperi HDD-uri pentru acel spatiu costa o mica avere?
Este simplu: clientul nu va folosi niciodata acel spatiu insa oferta suna extrem de bine, totul tine de marketingul acelui produs.

Desigur, putem extrapola acest calcul si pentru traficul nelimitat pentru ca am vazut si firme care ofera trafic nelimitat.

Retineti: nu exista spatiu nelimitat si nici trafic nelimitat. Toti acesti parametri au limite fizice !

daca nu exista un Hard Disk care sa aiba spatiu nelimitat, atunci cum va asteptati sa primiti asa ceva? Indiferent cate HDD-uri am adauga pe un server spatiul nu va deveni niciodata nelimitat!  Nici cablu sau fibra optica cu grosime nelimitata nu exista, atunci de ce credeti ca veti primi trafic nelimitat?

Firmele de hosting care fac overselling se bazeaza pe oferte care suna ametitor: “trafic nelimitat si spatiu nelimitat pentru numai 4 dolari pe luna”.

Astfel de firme de obicei au doar interesul de a-si mari profiturile cu orice cost, nu va lasati inseati de oferte care suna foarte bine.

La ce sa fiti atenti: in general pachetele de hosting care ofera incredibil de mult spatiu si trafic, au in spate niste termeni si conditii destul de dure (TOS, AUP sau SLA), pe care trebuie sa ii respectati cand folositi pachetul de hosting respectiv. Si acesti termeni si conditii nu sunt chiar in favoarea clientului. Daca aveti de gand sa folositi tot spatiul “nelimitat” pus la dispozitie pentru acel pachet o sa va treziti cu siteul suspendat pentru nerespectarea vreunei conditii scrisa cu scris mic pe undeva prin TOS …

Cateva exemple:
– o firma care ofera hosting shared cu trafic nelimitat nu o sa va permita sa faceti video straming pentru ca este un mare consumator de trafic
– o firma care ofera spatiu nelimitat nu o sa va permita sa stocati fisiere sau sa aveti in cont fisiere care nu au legatura cu siteul

Ce trebuie sa mai stiti: un cont de hosting nu se rezuma doar spatiu pe disk si trafic. Un cont de hosting mai consuma procesor (CPU) si memorie RAM.


Concluzie
: nu exista spatiu si trafic nelimitat ci doar marketing prea agresiv si overselling

Sfat: cititi cu atentie si in intregime termenii si conditiile de hosting daca vi se pare ca pachetul ales este prea bun ca sa fie adevarat.

2 Comments Ce este oversellingul in web hosting?

  1. Broscoi

    Frumoasa prezentare ! Totusi chiar daca oversellingul reuseste sa se legalizeze prin acele scrieri cu litera mica in contract ,ramane in esenta ceva IMORAL.

Comments are closed.