Chiar si cele mai mari site-uri web sau cele mai mari afaceri online pot fi in pericol daca nu sunt luate masuri de securitate corecte pe serverul pe care acele site-uri sunt gazduite. Orice calculator conectat la internet trebuie sa aiba un anumit nivel de securitate, insa securitatea pe serverele de hosting trebuie sa fie foarte bine pusa la punct. Mai jos vom prezenta 5 dintre cele mai importante amenintari de securitate cu care orice administrator de sistem ar trebui sa fie pregatit sa lupte:
1. Atacul DoS – numele nu suna poate foarte agresiv, insa DoS inseamna “Denial of Service”, adica utilizatorii nu vor putea accesa site-urile dvs. atunci cand serverul este tinta unui astfel de atac
2. XSS (cross-site scripting) – o metoda inteligenta de intruziune, capabila sa utilizeze scriptul de pe un site impotriva lui. Atunci cand scriptul respectiv are o vulberabilitate sau o bresa de securitate, acestea pot fi exploatate folosind XSS
3. Malware (programe rau intentionate) – orice fel de software utilizat pentru a aduce prejudicii unui server de hosting sau chiar calculatoarelor personale. Amenintarile comune cu malware includ virusi, troieni, rootkit-uri, boti, viermi, etc.
4. Atac brute force – Chiar daca suna agresiv, este relativ usor de prevenit. Pentru a obtine acces la server, un hacker foloseste diferite programe pentru a ghici parola unuia sau a mai mult conturi. Se incearca diferite combinatii de parole pana cand se afla parola corecta.
5. Erori de utilizare – Una dintre cele mai serioase amenintari pentru orice server. Computerele sunt la fel de puternice ca persoanele care le utilizeaza si le gestioneaza. Utilizatorii care folosesc parole simple, care nu fac actualizari ale software-ului de pe calculator sau server sau care deschid fisiere sau link-uri suspecte primite pe email sunt involuntar, mai periculoase decat hackerii, si de multe ori, inconstient poate, fac sarcina hackerilor mult mai usoara.