Compania Hewlett-Packard dezvolta in momentul de fata servere dedicate bazate pe un consum redus de energie electrica folosind micro procesoarele companiei ARM Holdings. Conform HP, folosind aceasta tehnologie, se poate reduce puterea si cerintele de spatiu cu pana la 90% pentru functionarea anumitor aplicatii web.
Serverele folosesc un procesor pe 32 de biti ARM Calxeda si sunt destinate gigantilor web precum Yahoo sau Facebook sau altor companii care ruleaza aplicatii la scara larga de analiza a datelor sau pentru furnizarea continutului pe internet.
Designul serverului HP permite ca intr-o carcasa rackabila cu dimensiunea 4U sa incapa nu mai putin de 288 de procesoare Calxeda sau pana la 2.800 de procesoare intr-un dulap full rack (42 U), folosind alimentare electrica, racire si infrastructura de administrare in sistem shared. Astfel, prin eliminarea in mare parte a dispozitivelor de cablare si switching folosite la serverele traditionale si folosind procesoare low-power ARM, HP spune ca poate reduce dramatic puterea si cerintele de spatiu.
Primul astfel de server dedicat va fi lansat in prima jumatate a anului urmator, insa aceste servere vor fi initial produse in scopuri de testare si evaluare si vor fi livrate catre 30, maxim 40 dintre cei mai importanti clienti ai companiei. Pentru restul de clienti, acestia vor putea vizita laboratoarele HP din Statele Unite, China sau Franta pentru a testa noile servere.
Platforma foloseste un sasiu de server de tipul Redstone 4U (7 inch). In interior, se regasesc 72 de mici servere, fiecare cu cate 4 procesoare Calxeda, 4GB memorie RAM si 4MB memorie cache L2. Fiecare procesor, este bazat pe tehnologia de proiectare ARM Cortex-A9, ruleaza la 1,4 GHz si are propriul sau comutator eco-bar 80 Gigabit incorporat in cip. Pentru acest tip de server, se pot utiliza atat hard disk-uri de 2,5 inch traditionale cat si ssd-uri. Conform Glenn Keels, directorul de marketing de la HP, o jumatate de rack de servere Calxeda poate face la fel de mult ca 10 rack-uri cu servere cu cate 2 socketuri x86, atunci cand se ruleaza anumite aplicatii, de pilda serverul web Apache. In plus, consumul de energie este de doar 9 kilowati, adica doar 10% din consumul de energie al serverelor traditionale.
HP nu este singura companiei pe piata serverelor “hyperscale”. Compania SeaMicro vinde deja un server 10U numit SM10000 care dispune de 512 nuclee Intel Atom si utilizeaza principii similare infrastructurii Redstone HP. Si compania Dell construieste astfel de servere bazate pe procesoare low-power.
Exista totusi si dezavantaje. In momentul de fata, nu exista procesoare ARM pe 64 de biti fapt ce duce la limitarea cantitatii de memorie pe care un server echipat cu procesoare ARM o poate aborda si limiteaza numarul aplicatiilor pe care aceste servere le vor putea rula cu un randament maxim.
Totusi, ARM a anuntat ca dezvolta procesoare ARM pe 64 de biti, insa acestea vor fi ce mai probabil disponibile incepand cu anul 2014.