De la lansarea noului sistem de operare Windows 8, tot mai multi clienti de hosting au inceput sa-l adopte, unii din curiozitate, altii din pasiune pentru sistemele de operare, altii din pura loialitate fata de Microsoft.
Compania romaneasca BitDefender a efectuat un test controlat pe noul Windows 8, in scopul de a determina cat de puternic este sistemul de aparare implicit, si a incercat sa infecteze sistemul de operare cu unele dintre cele mai intalnite softuri malware de pe Internet. La sfarsitul testului, s-a dovedit ca ultima creatie Microsoft este la fel de vulnerabila ca si Windows 7.
BitDefender a testat 385 de variante ale celor mai comune tipuri de malware pe 2 sisteme care rulau Windows 8. Esantionul malware a fost alcatuit din malware detectat frecvent in ultimele 6 luni de sistemul Bitdefender Real-Time Virus Reporting System.
Un sistem de testare a avut Windows Defender activat, iar celalalt nu. Pe sistemul cu Windows Defender, 61 de variante diferite de malware au infectat cu succes sistemul. O alta proba a trecut si de Windows Defender dar a esuat la execuție, iar o alta s-a executat dar a fost blocata de User Account Control, astfel incat nu a apucat sa produca daune.
Cu toate acestea, pe sistemul fara Windows Defender, rezultatele au fost si mai ingrijoratoare, iar cel mai probabil ca aceasta varianta va reflecta si situatia reala. Cu toate acestea, s-ar putea crede ca securitatea lui Windows 8 ar fi dificil de invins, daca este sa ne luam dupa Microsoft, care s-a laudat cu mai multe caracteristici de securitate. Din cele 385 de probe malware, 234 au infectat sistemul, 138 nu au putut din diferite motive, 6 probe s-au executat dar apoi au esuat, iar alte 7 s-au executat dar au fost blocate de User Account Control.
Malware-ul care a reusit sa treaca de Windows Defender a fost capabil sa acorde acces backdoor la sistem, sa intercepteze intrarile de la tastatura, sa fure date online, si altele.