Parolele reprezinta cea mai simpla si in acelasi timp eficienta metoda pentru protejarea datelor. Acesta este si motivul pentru care trebuie sa aveti o politica destul de dura in ceea ce priveste complexitatea parolelor si protejarea acestora. Din pacate parolele sunt adesea foarte slabe si nu sunt schimbate cu regularitate.
Am vazut persoane care folosesc ca parola de administrare “1234” si ma intreb cum de nu a avut probleme pana acum. Raspunsul e logic si e simplu: noroc chior! Si e doar o chestiune de timp pana cand acest noroc se va sfarsi, sintagma “nu mi se poate intampla tocmai mie” nu functioneaza la nesfarsit, de fapt nu prea functioneaza deloc.
Toata lumea stie ca o parola trebuie sa fie greu de ghicit si ca nu trebuie data oricui insa aproape nimeni nu respecta asta, majoritatea tocmai pentru ca “nu i se poate intampla tocmai lui”. Totul e bine si frumos pana cand se intampla inevitabilul, si atunci te intrebi: oare nu era mai bine sa acord 30 de secunde pentru a schimba parola slaba cu una mai complexa, decat sa fiu in situatia de a ramane fara date, fara site sau mai rau: fara clienti si fara afacere?
Dupa cum deja ati observat, acest articol nu se intentioneaza a fi unul tehnic ci mai degraba unul care sa incite la folosirea bunului simt cand vine vorba de alegerea unei parole.
Asadar, stimati cititori, acordati-va 30 de secunde pentru a va schimba parola, fie ea de la mail, de la contul de hosting sau de la calculator, pentru ca merita. Si este mult mai simplu sa preveniti decat sa reparati, nu-i asa?
Incercati pe cat posibil sa evitati ca parola sa fie un cuvant din dictionar. Daca sunteti nevoit sa folositi un astfel de cuvant, atunci macar adaugati-i o cifra si un caracter special. Exemplu: in loc de “perinita” puneti “p3rinit@” si ati facut minuni. Schimbarea cu regularitate a parolelor ajuta destul demult, schimbati-va parola la cateva luni sau maca mai adaugati-un caracter daca shimbarea vi se pare ceva radical.
Va dorim succes online si fara evenimente nedorite.