Firma de securitate online WebRoot afirma ca peste 55% dintre Internauti au de gand sa isi faca pentru sarbatorile de iarna cel putin jumatate din cumparaturi online. Statistica nu este facuta pentru utilizatorii de Internet din Romania insa e bine sa “fiti cu bagare de seama”.
Conform cu statisticile aceleiasi firme de securitate, numarul celor care isi vor face cumparaturile de Craciun pe Internet a crescut destul de mult anul acesta in comparatie cu anul trecut.
48% din amatorii de cumparaturi pe Internet pentru Craciun vor apela la motoarele de cautare pentru a gasi cadourile dorite si peste 50% declara ca au incredere in rezultatele afisate de motorul de cautare pe primele pozitii.
Doar 37% folosesc parole diferite pentru fiecare magazin online in parte in timp ce mai mult de jumatate nu verifica daca magazinul online pe care face cumparaturi are o conexiune securizata (HTTPS) sau nu dau atentie daca siteul are un lacat de securizare sau nu in status bar-ul browserului.
Si mai rau: circa 18 procente dintre Internauti declara ca folosesc retele publice WiFi cand fac cumparaturile, procentul a crescut de la 12% in 2009, ceea ce inseamna ca sunt mult mai multi utilizatori care prezinta riscul de a le fi furate datele cardtilor de credit de catre hackeri.
Sfaturi de urmat, daca vreti sa nu aveti surprize neplacute tocmai de sarbatori:
daca stiti siteul de pe care vreti sa cumparati, navigati direct pe el, fara a da click pe un link in Google pentru a-l accesa
folositi parole diferite pentru magazinele online: diferite intre ele si diferite de adresa de email cu care va inregistrati acolo
asigurati-va ca adresa paginii pe care faceti comanda sau pe care se desfasoara tranzactia incepe cu https si are un lacatel in status bar.
fiti precauti cand primiti mailuri (mai ales de tip SPAM) care contin oferte de nerefuzat
verificati-va frecvent extrasul de cont bancar sau conturile de plati online (de ex.: PayPal) si cautati tranzactii pe care stiti ca nu le-ati autorizat, cu cat mai repede depistati o problema cu atat mai mari sunt sansele de recuperare.
Iata in imaginile de mai jos cum arata lacatelul de pagina securizata in Internet Explorer si in Mozilla Firefox: