Firefox – cel mai folosit browser in Europa

mozilla firefoxFirefox a fost cel mai des folosit browser in Europa in luna Decembrie 2010, depasind pentru prima oara Internet Explorer al celor de la Microsoft, conform datelor prezentate de compania de analiza web StatCounter.

Mozilla Firefox detinea luna trecuta o cota de piata de 38.11 procente in Europa in timp ce Internet Explorer doar 37.52 procente. Cei de la StatCounter afirma ca este posibil ca Firefox sa fi ajuns pe primul loc si datorita cresterii destul de mari in cota de piata a browserului celor de la Google, Chrome. Chrome detinea in Decembrie2010  o cota de piata de 14.58 procente fata de doar 5.06 detinuti in Decembrie 2009.

Alt factor care a contribuit la declinul browserului Internet Explorer este si reglementarea antitrust impusa de Uniunea Europeana celor de la Microsoft. Dupa aceasta reglementare utilizatorilor li se da oportunitatea de a alege ce browser sa foloseasca default.

Microsoft si Comisia Europeana au ajuns la un acord in Octombrie 2009 prin care utilizatorilor de sisteme de operare Microsoft Windows li se da voie sa aleaga browserul default dintr-o lista de 11 optiuni.

Internet Explorer insa este pe primul loc in America de Nord unde detine o cota de piata de aproximativ 49 de procente in timp ce Firefox are doar 26.7 procente iar Google Chrome 12.82%. Safari al celor de la Apple este doar pe locul 4 cu putin peste 10 procente.