Wi-Fi Direct – un nou standard de interconectare Wi-Fi

wi-fiWi-Fi Alliance este pe cale sa lanseze un sistem revolutionar de interconectare prin intermediul Wi-Fi. Acesta se va numi Wi-Fi Direct si va permite conexiuni intre  oricare 2 aparate, folosind standardele actuale Wi-Fi. Wi-Fi Alliance va incepe astazi certificarile aparatelor capabile de Wi-Fi Direct.

Comunicatiile intre aparate cu capabilitati Wi-Fi nu este ceva nou insa exista producatori de device-uri care folosesc tehnologii proprietare ce nu permit interconectarea cu aparate de la concurenta de exemplu.

Wi-Fi Alliance incearca acum prin Wi-Fi Direct sa certifice standardul, asigurand inter-operabilitatea tuturor aparatelor capabile Wi-Fi. Aparatele certificate cu Wi-Fi Direct nu vor mai avea nevoie de retele wireless pentru a interactiona pentru ca vor deveni ele insele un fel de mini hotspot-uri, asta este marea diferenta fata de aparatele clasice capabile de Wi-Fi.

Aceasta tehnologie va permite de exemplu sa transmiteti fotografiile din aparatul foto catre o imprimanta fara a avea nevoie de o conexiune Wi-Fi in locatia respectiva.

Partea buna este urmatoarea: deoarece standardul Wi-Fi Direct este in mare un software, cele mai multe aparate capabile de Wi-Fi vor putea sa il foloseasca printr-un upgrade de firmware.

Vitezele acestui standard se bazeaza pe canale de tip 802.11b/g/n asa ca putem avea viteze de pana la 300 Mbps.

Iata si o animatie care ilustreaza cum va functiona noul standard: