Un nou raport publicat de Alcatel-Lucent Motive Security Labs estimeaza ca 16 milioane de dispozitive mobile au fost infectate cu malware in cursul anului 2014.
Rata infectiilor mobile in 2014 a fost de 0,68%, ceea ce reprezinta o crestere cu 25% fata de anul precedent. Potrivit companiei de telecomunicatii, cifra de 16 milioane este o estimare minima, avand in vedere ca aceasta nu are acoperire completa in regiuni precum China sau Rusia.
Numarul variantelor de malware pentru Android din baza de date a Motive Security Labs a crescut cu 161% anul trecut, ajungand la aproape 1,2 milioane.
De asemenea, compania a subliniat ca gradul de sofisticare al malware-ului pentru Android a crescut. Variantele mai vechi foloseau mecanisme de comanda si control (C&C) depasite si inflexibile, fiind usor de detectat. Cu toate acestea, in 2014, autorii de malware au inceput sa foloseasca tehnici mai avansate si tehnologii rootkit integrate.
Potrivit raportului, 6 din primele 20 cele mai des intalnite malware-uri sunt din categoria spyware. Aceste tipuri de amenintari sunt concepute pentru a spiona locatia utilizatorilor, apelurile, mesajele text, e-mailurile, precum si obiceiurile de navigare pe Web.
Cercetatorii de securitate au mai subliniat si faptul ca multi consumatori evita sa faca cumparaturi online tocmai pentru a preveni compromiterea cardurilor de credit de catre infractorii cibernetici. Cu toate acestea, riscuri exista si daca plata se face cu cardul, direct in magazin, deoarece pana si terminalele POS pot fi infectate cu malware.