Incet incet, incepand cu anii ’90, posta electronica adica e-mailul a inceput sa inlocuiasca posta clasica si chiar faxul. Nu exista niciun dubiu, e-mailul a schimbat total modul in care comunicam.
Multi dintre Dumneavoastra i folosesc zilnic insa cat de multe stiti despre e-mail? Iata 5 aspecte referitoare la e-mail care sunt foarte interesante si pe care credem ca ar trebui sa le stiti:
1.Care a fost primul mesaj e-mail?
Ray Tomlinson este recunoscut ca fiind prima persoana care a apasat butonul “send” si a trimis un mesaj de tip e-mail in retea.
Tomlinson lucra la proiectul ARPANET al celor de la institutul MIT, proiect care ulterior a devenit Internetul in sine. Nu a avut ca sarcina dezvoltarea e-mail-ului ci a dezvoltat sistemul de mesagerie doar pentru i se parea o idee “cool”
Trimis intre 2 computere alaturate, primul mesaj email este foarte posibil sa fi fost “testing 123” sau “QWERTYUIOP”, Tomlinson spune ca nu isi mai aminteste cu precizie.
2. De unde vine denumirea de SPAM?
Conform celor de la Internet Society termenul de SPAM deriva dintr-un serial de comedie din anii 1970: “Monty Python’s Flying Circus“. Intr-un episod, intr-o cafenea toate articolele din meniu includeau carne la conserva SPAM. In timp ce ospatarul prezinta meniul, un cor canta un cantec care repeta: “Spam, Spam, Spam, Spam… Spam iubit! Spam minunat!”. De aici si termenul de spamare a unui dialog.
In zilele noastre termenul de SPAM se refera orice abuz ce implica mesaje comerciale nesolicitate si nu se mai rezuma doar la mail, intalnim SPAM in motoarele de cautare, pe fax, in cutia postala si chiar spam prin SMS si telefonic.
3. Care este cea mai intalnita parola de e-mail?
Dupa toate statisticile se pare ca “123456” este cea mai folosita parola pentru a “proteja” corespondenta online. Aceasta parola se afla pe primul loc in anu 2009 cand 10.000 de parole ale unor conturi de Hotmail au fost facute publice.
4. Cum se scrie email?
Este email? Sau Email? Poate E-mail sau eMail? Aveti idee?
Toate dictionarele stilistice incep sa renunte la majuscule si la semnul minus in favoarea unui simplu “email”, insa The Associated Press Stylebook inca insista la folosirea lui “e-mail” ca abreviere pentru “electronic mail”. Pana la urma depinde pe cine intrebi, unii vor scrie email iar altii e-mail, important este ca toata lumea intelege despre ce este vorba.
5. Cum se numeste semnul @ ?
In limba engleza, se citeste “at”. Alte limbi au descrieri mai interesante, multe dintre ele referindu-se la animale.
In limba Romana i se zice “a rond” sau “arond”.
In Olandeza se cheama “apestaart” adica “coada de maimuta”.
In Suedeza este “snabel-a” adica un “a cu trompa de elefant”.
In Italiana se spune “chiocciolina” adica “melc mic”.
In alte limbi mai este cunoscut si ca “coada de soricel”, “pisica adormita”, “ratusca”, “viermisor” ,etc.
Căutați web hosting în Romănia? Apelați Megahost