Pentru o afacere personala, cat si pentru site-urile mari sau mici, securitatea online reprezinta o problema majora. Furnizorii de servicii de hosting web trebuie sa ofere clientilor o securitate peste nivelul mediu, pentru ca acestia sa aiba incredere in serviciile oferite. Pe internet exista o multime de hackeri sau scripturi si coduri malitioase care au ca scop exploatarea eventualelor brese de securitate fie ale site-ului dvs., fie ale serverul de hosting si obtinerea de date confidentiale inclusiv informatii financiare. Persoanele care fac cumparaturi online prefera magazinele ale caror site-uri sunt gazduite pe servere intr-un mediu aproape impenetrabil, securizat si de incredere. Astfel, marile companii si-au creat o zona demilitarizata (DMZ), zona in care toate cererile sunt atent scanate si verificate inainte de a li se permite accesul la datele vitale ale companiilor.
Pentru a va proteja de hackeri trebuie sa utilizati parole complexe, alcatuite dintr-un amestec de litere si cifre si/sau semne de ortografie. Utilizati parole de minim 8-10 caractere si evitati folosirea de cuvinte obisnuite sau nume in compunerea parolei. Nu in ultimul rand, evitati sa folositi date de nastere in parolele dvs.
Pentru o securitate sporita, serverul de hosting unde aveti gazduit site-ul ar trebui sa fie protejat cu un firewall foarte bine pus la punct care sa blocheze incercarile hackerilor de a penetra fie securitatea acelui server, fie a site-ului dvs. Computerul dvs de asemenea trebuie sa fie protejat cu un program antivirus si un firewall si trebuie sa aveti o intelegere detaliata a aplicatiilor pe care le utilizati pe calculatorul dvs si a conexiunilor pe care urmeaza sa le faceti si mai ales, sa nu permiteti ca cineva din exterior sa se poata conecta la calculatorul dvs. Este bine sa actualizati periodic programul antivirus pentru a putea preveni chiar si cei mai noi virusi aparuti.
Firewallurile sunt de 2 tipuri: software si hardware.
– Firewallurile software sunt aplicatii pe care le instalati pe calculatorul dvs. si sunt ideale pentru birouri si conexiunile remote ale angajatilor sau pentru uz personal. Asigura protectia calculatorului dvs. in timp ce sunteti online.
– Firewallurile hardware sunt echipamente electronice, mult mai puternice decat firewallurile software si asigura protectia conexiunii dvs. la internet chiar daca aveti calculatorul oprit sau nu sunteti online. Solutia optima este accea de-a utiliza o combinatie de firewall hardware ca si echipament + un firewall software instalat pe calculatorul dvs. sau cele ale angajatilor dvs. Daca de exemplu administrati mai multe servere, e bine sa aveti instalat cate un firewall pe fiecare server.