Daca porniti o afacere online prin intermediul unui site de comert electronic, unul dintre primele elemente care trebuiesc avute in considerare este acela de-a achizitiona un certificat SSL (Secure Socket Layer) sau TLS (Transport Layer Security). Acesta permite ca site-ul sa fie accesat de catre clienti prin intermediul unei conexiuni securizate (HTTPS) in loc de conexiunea standard HTTP.
Tipul de certificat SSL necesar depinde in mare de afacerea pe care o rulati si de necesitatile acesteia. Daca intentionati sa aveti un magazin electronic care stocheaza informatiile clientilor (nume, adresa, telefon, informatii bancare sau detalii credit sau debit card), utilizarea unui certificat SSL reprezinta o necesitate. Multi dintre utilizatorii site-ului dvs. vor avea un sentiment de nesiguranta in cazul in care nu vad HTTPS in bara de adrese a browserului cu care acceseaza site-ul dvs.
Multe dintre magazinele online nu gestioneaza informatiile bancare, ci proceseaza tranzactiile prin intermediul unui procesor de plati online care la randul sau foloseste criptarea SSL. In acest caz ati putea scapa fara sa achizitonati un certificat SSL. In cazul site-urilor care ofera doar informatii de contact pentru afacerea dvs., folosirea SSL este probabil inutila.
Daca decideti sa achizitionati un certificat SSL trebuie sa verificati daca furnizorul de hosting ales va permite instalarea unui astfel de certificat mai ales ca de cele mai multe ori certificatele SSL pot fi instalate doar acolo unde contul de hosting are o adresa IP dedicata. Cele mai multe firme nu ofera adrese IP dedicate pentru pachetele de hosting shared ci doar pentru pachetele de hosting VPS sau pentru servere dedicate. Intrebati si daca firma respectiva de hosting ofera anumite pachete de hosting special destinate magazinelor de comert electronic.