Una dintre numeroasele optiuni ale cPanel este posibilitatea de-a putea modifica permisiunile fisierelor. Totusi este bine de stiut ca aceste permisiuni ale fisierelor sunt foarte importante pentru securitatea site-ului si contului dvs. de hosting. Este important sa cunoasteti cu exactitate ceea ce faceti atunci cand doriti sa modificati permisiunile unuia sau mai multor fisiere sau foldere din contul dvs.
Pentru a folosi aceasta optiune, trebuie sa va logati in cPanel. Apoi click pe iconita “File Manager”, click pe numele fisierului sau al folderului pe care doriti sa-l modificati si apoi sus, in meniu, click pe link-ul “Change Permissions”.
Exista trei tipuri diferite de permisiuni definite in functie de cei care au drepturi asupra lui: permisiuni pentru proprietarul fisierului, pentru grupul din care acesta face parte si pentru ceilalti (User, Group, World asa cum sunt cunoscute in linux). Pe orice server dedicat un fisier apartine obligatoriu unui utilizator si unui grup.
Exista de asemenea trei tipuri de permisiuni in functie de nivelul de acces: permisiuni de Citire, de Scriere si de Executie (Read, Write, Execute asa cum sunt cunoscute in linux).
– Citire: utilizatorul poate accesa si vizualiza continutul respectivului fisier
– Scriere: utilizatorul poate modifica continutul fisierului
– Executie: utilizatorul poate rula fisierul ca si un program
Un fisier poate avea asadar in total, 3 x 3 permisiuni totale, adica 9 tipuri de permisiuni care se pot activa sau dezactiva. Scopul este acela de-a oferi o securitate cat mai sporita pentru fisierele si folderele dvs.
Pentru a fi siguri ca setati corespunzator aceste permisiuni este bine sa luati legatura cu furnizorul dvs. de servicii de hosting. Fisierele din contul dvs. nu sunt accesate doar de utilizatorii de pe internet sau vizitatorii site-ului dvs, ci si de alte resurse de pe server. Setarea unor permisiuni incorecte pentru fisierele dvs. pot face ca site-ul web sa devina indisponibil sau anumite aplicatii sa nu functioneze corect. Un exemplu banal ar fi acela al unui script de monitorizare a traficului pe care il face site-ul dvs. Daca acestui script nu i se acorda permisiuni de a scrie in fisierul de log atunci el nu va functiona pentru ca nu va putea salva traficul in log. De asemenea, daca acestuia i se acordi erori de functionare.
In general, daca aveti dubii in ceea ce priveste setarea permisunilor unui fisere, este bine sa-l faceti read-only pentru grup si oricare alt utilizator.
Este bine sa consultati documentatia cPanel pentru a intelege exact cum functioneaza aceste permisiuni si cum trebuiesc ele setate. Daca nu reusiti sau aveti nevoie de anumite setari speciale cereti ajutorul funizorului de servicii de hosting web. Cateva setari gresite sau incorecte pot da, uneori, serioase batai de cap…