Pierderile de date sunt de obicei costisitoare si pot avea un impact financiar negativ asupra companiilor mari si/sau mici. In anumite cazuri, pot duce chiar la pierderea locului de munca (de exemplu: un administrator al unui server de hosting, din a cauri neglijenta clientii au pierdut date importante).
Din fericire, sistemul de operare Linux ofera destul de multe variante prin care va puteti face copii de rezerva ale datelor.
Una dintre cele mai folosite metode este utilizarea comenzii “dd“, insa trebuie sa aveti mare grija si sa stiti cu adevarat ceea ce faceti, utilizarea incorecta a acestei comenzi poate avea efecte dezastruoase!
Pentru a face o copie a intregului hard disk al calculatorului sau serverului pe care ruleaza o distributie de Linux, ne folosim de comanda mai sus mentionata si anume “dd“:
# dd if=/dev/sda of=/dev/sdb, unde if (daca) reprezinta intrarea sau hardul sursa si of reprezinta destinatia. Cu alte cuvinte, o copie identica a partitiei /dev/sda se va regasi la final in /dev/sdb.
In cazul in care exista erori, comanda de sus va esua. Pentru a evita acest lucru putem adauga la comanda de mai sus parametrul “conv = noerror”.
Pentru a copia si sincroniza copia lui /dev/sda pe /dev/sdb vom utiliza tot comanda “dd“:
# dd if=/dev/sda of=/dev/sdb conv=noerror,sync
Daca dorim sa creem o imagine a hard disk-ului pe care sa o utilizam mai tarziu sau sa o salvam pe un alt dispozitiv vom folosi de asemenea comanda “dd“:
# dd if=/dev/sda of = ~/sdadisk.img (se salveaza o imagine a lui /dev/sda in fisierul sdadisk.img din home directory)
Avem o imagine a hard disk-ului si dorim sa facem restore. Cum se poate face acest lucru?
# dd if=sdadisk.img a=/dev/sdb (se restaureaza imaginea sdadisk.img (copia lui /dev/sda) pe hardul /dev/sdb))
Comanda dd se poate utiliza si pentru a face o copie a unei anumite partitii de pe hard.
# dd if=/dev/sda1 of ~/partition1.img
if cred că vine de la input file, iar of de la output file.
Pare mai logic așa.
nu doar pare, si este mai logic. multumim.