Daca ati intalnit termenul de CDN (de la Content Delivery Network sau Content Distribution Network) si va intrebati ce inseamna, vom incerca sa explicam pe scurt in acest articol.
In termeni tehnici, CDN este un sistem de computere sau mai precis servere dedicate care contin copii ale unor date in diferite noduri dintr-o retea.
Atunci cand este proiectat si implementat corect si functioneaza corespunzator, un sistem CDN poate imbunatati accesul la date prin cacheul creat si prin cresterea vitezei si a latimii de banda, reducand astfel timpul de incarcare.
Mai simplu si exemplificand: daca dvs sunteti din Satu Mare si accesati siteul www.megahost.ro, atunci dvs downloadati continut de pe www.megahost.ro tocmai de la Bucuresti unde acest site este gazduit.
Atunci cand www.megahost.ro foloseste un CDN, veti descarca o mare parte din continutul www.megahost.ro de pe un server mai apropiat de dumneavoastra (de exemplu din Arad) unde www.megahost.ro are creat un cache al datelor in serverul din CDN. Astfel in loc sa incarcati siteul de pw serverul din Bucuresti de la 600 km distanta, il veti incarca din Arad care este mult mai aproape, astfel ca incarcarea paginii este mult mai rapida.
De obicei nu toate datele dintr-un site sunt salvate in noduri ale CDN-ului ci in general documente, fisiere media, texte, imagini, aplicatii, etc. Nu prea intalnim baze de date stocate in CDN deoarece acestea sunt de regula foarte dinamice si se actualizeaza mai rapid decat poate sa o faca sau o face de obicei un cache de CDN.
Un alt mare avantaj in afara de faptul ca sunt stocate si livrate date dintr-o locatia mai apropiata de solicitant este latimea de banda care livreaza aceste date. In exemplu de mai sus aratam ca un utilizator aflat la Satu Mare acceseaza mai rapid siteul www.megahost.ro insa din punctul de vedere al distantei fata de serverul dedicat unde sunt stocate datele. In afara de distanta puteti sa mai luati in calcul si latimea de banda: de exemplu serverul www.megahost.ro are o conexiune de 100 mbit/s insa serverul CDN din Arad dat exemplu mai devreme are o latime de banda de 1 Gbit/s, de 10 ori mai rapida decat cea din Bucuresti, acest lucru marind si mai mult viteza de incarcare a siteului in browserul utilizatorului din Satu Mare.
Speram ca am definit si exemplificat ce inseamna un CDN si cat de util poate fi acesta, pe intelesul tuturor.