Majoritatea proprietarilor de afaceri si administratori IT stiu ca serviciile de hosting virtuale sunt o alternativa flexibila, accesibila si eficienta la un server dedicat fizic. Cu toate acestea, este posibil sa aveti probleme in a intelege avantajele si dezavantajele diferitelor servicii de hosting din cauza terminologiei oarecum complexe si confuze pe care companiile de hosting o folosesc de multe ori atunci cand isi descriu produsele. VM, VPS si VDS sunt 3 dintre termenii cei mai frecvent neintelesi in randul clientilor serviciilor de virtualizare servere. Pentru a alege o optiune adecvata de hosting, ar trebui sa intelegi diferentele esentiale dintre acesti 3 termeni.
In hosting, VM se refera la orice masina virtuala. Acesta este un software care simuleaza activitatea unui computer fizic, dar o masina virtuala poate fi configurata sa ruleze doar un singur proces.
VPS hosting se refera la hosting de servere virtuale private. Un VPS este un server virtual privat creat pentru a emula perfect un server fizic, prin utilizarea unui software de virtualizare. Softwareul de virtualizare ruleaza sub sistemul de operare standard, astfel incat utilizatorul poate lucra intr-un mediu de operare tipic pentru administrarea unui website. Serverul virtual este limitat de softwareul de virtualizare si nu poate depasi limitele stabilite prin software. Serverele virtuale private de obicei ruleaza un sistem de operare standard, cum ar fi Windows sau o distributie de Linux, iar sistemul de operare este mentinut de catre platforma de virtualizare.
VDS se refera la un server dedicat virtual. Serverele dedicate virtuale utilizeaza hypervisori, care sunt un alt produs important de inteles. Un hypervisor administreaza virtualizarea si va permite sa configurati mai multe masini virtuale prin acces root. Acest acces root este diferenta majora dintre un VDS si un VPS. Deoarece VDS este o optiune mult mai puternica si mai flexibila de hosting, aceasta este alegerea ideala pentru intreprinderile care se asteapta la cresteri majore pe termen lung. VDS hosting ofera scalabilitate mai mare decat VPS hosting, din cauza modului in care un hypervisor ruleaza direct in hardware. Microsoft Hyper-V este un exemplu foarte popular al acestui mod de virtualizare.
Daca aveti nevoie sa gazduiti un singur website, VPS hosting este optiunea ideala pentru inceput, deoarece ofera scalabilitate, usurinta de utilizare superioara si un cost redus in comparatie cu un VDS sau un server dedicat fizic. Cu toate acestea, VDS hosting este o alternativa excelenta la un server fizic, daca aveti nevoie de acces root la serverul dvs. si daca va asteptati ca afacerea dvs. sa creasca semnificativ.
Cu toate acestea, VDS hosting are 2 dezavantaje majore. Primul ar fi faptul ca este mult mai scump decat VPS hosting din cauza faptului ca un cont VDS va consuma mai multe resurse decat un cont VPS. Al doilea dezavantaj ar fi faptul ca veti primi mai putin suport tehnic atunci cand lucrati cu un VDS, deoarece afacerea dvs. poate fi responsabila pentru sistemul de operare si softwareul care ruleaza sub hypervisor.
Intelegand diferentele esentiale dintre aceste 2 masini virtuale, servere virtuale private si servere dedicate virtuale, ar trebui sa va fie mai usor sa decideti cum sa abordati nevoile de virtualizare ale afacerii dvs. Virtualizarea serverelor poate fi extrem de avantajoasa atunci cand este utilizata in mod corespunzator, si cu un furnizor de virtualizare potrivit, veti beneficia de produse virtuale cu care veti putea satisface toate nevoile de virtualizare ale serverului dvs.