Cine detine dreptul de proprietate asupra site-ului dvs.?

Oare detin dreptul de proprietate asupra site-ului meu? Iata o intrebare pe care majoritatea proprietarilor de afaceri nu si-o pun. Cu toate acestea, este important de stiut, mai ales daca nu v-ati proiectat dvs. site-ul, daca detineti drepturile de design ale site-ului dvs. si modul in care sunteti capabil de a le utiliza este un subiect important de luat in considerare atunci cand doriti sa va creati o prezenta online.

De obicei, exista 4 optiuni de luat in considerare de proprietarii de afaceri atunci cand vine vorba de crearea unui website:

1) Design propriu

Acest lucru inseamna ca site-ul este creat chiar de dvs., si prin urmare, design-ul sau va apartine si poate fi folosit la discretia dvs., oricum doriti. Cu toate acestea, daca va proiectati site-ul pe un sablon obtinut de la un alt site sau designer, ati putea fi limitat de unele restrictii. In acest caz, ar trebui sa verificati drepturile de autor si termenii de utilizare furnizati de catre proiectantul sablonului. Majoritatea va vor cere sa cumparati sablonul atunci cand este folosit in scop comercial sau sa puneti un link pe site-ul dvs. care sa redirectioneze traficul de pe site-ul dvs. catre site-ul autorului original.

2) Design intern

Cand site-ul dvs. este proiectat in interiorul companiei, acest lucru de obicei inseamna ca dipuneti de personal platit de catre compania dvs. pentru a proiecta un site. De obicei, in aceste cazuri, deoarece site-ul este proiectat pe banii companiei si de catre angajatii proprii, compania va detine drepturile asupra site-ului respectiv. In cazul in care angajatii care au proiectat site-ul parasesc compania, tot aceasta va detine in continuare drepturile asupra site-ului.

3) Design extern

Cu un design extern, veti plati o companie terta pentru a proiecta un site pentru dvs., indiferent daca acea companie va ajunge sa va si gazduiasca site-ul sau utilizati propriul furnizor de hosting. De cele mai multe ori, daca compania va permite sa va gazduiti site-ul la orice furnizor de hosting ales sau daca va ofera acces la designul site-ului, inseamna ca dvs. veti detine drepturile asupra site-ului. Cu toate acestea, multe companii de design stipuleaza in contract clauze care va obliga sa platiti taxe de intretinere in scopul de a va mentine dreptul de proprietate asupra site-ului. Cel mai bine este sa intrebati dinainte de acest lucru, astfel incat sa nu aveti surprize pe viitor.

4) Constructori de site

Constructorii de site sunt adesea oferiti contracost sau de catre furnizorul dvs. de hosting pentru a simplifica procesul de construire a unui website. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija atunci cand utilizati constructori online sau web-based, deoarece multi sunt proprietatea unui singur furnizor de hosting sau nu vor permite ca site-ul dvs. sa functioneze in afara unui spatiu virtual specific. Constructorii descarcati/cumparati de obicei nu sunt o problema, dar cei online au anumite limitari. Asigurati-va ca ati inteles care sunt conditiile de proprietate inainte de a cumpara software-ul sau serviciul cu care sa va construiti site-ul.