Ca parte a eforturilor de a accelera livrarea paginilor web, inginerii Google au lansat un modul pentru software-ul Apache Web server, care mareste capacitatea protocoalelor de baza utilizate pentru transportul de trafic web de pe internet.
Marti, Google a lansat un modul pentru Apache care va permite serverelor sa trimita pagini web catre browsere folosind protocolul companiei, SPDY (citit SPeeDY). In unele cazuri, folosind SPDY, s-ar putea reduce timpul necesar livrarii unei pagini web cu mai mult de 50%, sustin inginerii Google intr-o postare pe blogul companiei.
Pentru Google, lansarea protocolului SPDY este un pas important intr-un efort continuu de a simplifica transferul prin intermediul HTTP (Hypertext Transfer Protocol), un standard vechi de zeci de ani prin care se furnizeaza continut web catre browsere. Google a lucrat la SPDY incepand cu anul 2009, dar recent, protocolul s-a bucurat de o atentie mai mare din partea comunitatii IT. Luna trecuta, Twitter a inceput sa foloseasca SPDY pentru a livra continut catre orice browser care suporta protocolul.
Cum functioneaza SPDY?
Protocolul SPDY accelereaza transferul HTTP de baza in mai multe moduri. Astfel, SPDY permite unui server dedicat sa trimita dintr-o data toate elementele diferite ale unei pagini web solicitate, eliminand astfel cererile care trebuie sa fie trimise din ambele parti sub forma de HTTP simplu. De asemenea, SPDY permite serverului sa anticipeze de ce elemente suplimentare ar avea nevoie un browser pentru a finaliza redarea unei pagini web, fara a primi o solicitare explicita de la browser, economisind timp. Aceste elemente suplimentare sunt de asemenea livrate in acelasi timp cu cele de baza. In plus, SPDY permite serverului si browserului sa comprime HTTP, fapt care reduce cantitatea de date care trebuie sa fie transmisa intre cele doua.
Pentru a putea implementa cu succes SPDY la scara larga, Google va trebui sa aibe suport pentru protocol atat pe browsere, cat si pe servere. Astfel, furnizarea unui modul pentru Apache va ajuta in acest sens, avand in vedere ca Apache este serverul web dominant de la ora actuala. Pe partea de browser, Google Chrome si Firefox 11 suporta deja SPDY. Cu toate acestea, implementarea SPDY pe Microsoft Internet Explorer ar putea fi destul de dificila, avand in vedere ca societatea lucreaza la propria sa varianta de SPDY, numita HTTP Speed+Mobility.