Microsoft va lansa Windows Server 2012

Microsoft a dezvaluit recent care va fi numele noului sau software pentru  server dedicat – Windows Server 2012 – si a spus ca va lansa sistemul de operare in acest an.

In timpul discursului de deschidere de la Microsoft Management Summit 2012 din Las Vegas, care se desfasoara in aceasta saptamana, pana vineri, oficialii companiei au facut public numele noului software – care anterior a fost numit WindowsServer 8 – si au anuntat ca va fi diponibil inainte de sfarsitul anului. Expertii estimeaza ca sistemul de operare pentru servere va fi lansat odata cu sistemul de operare pentru desktop-uri si laptop-uri, Windows 8.

Desi Microsoft nu a stabilit o data exacta de lansare a urmatoarei generatii de Windows, se anticipeaza ca va imita lansarea Windows 7, care a avut loc in octombrie 2009, la timp pentru a prinde febra vanzararilor de sarbatori. Windows Server 2008 R2, versiunea pentru server dedicat care corespunde lui Windows 7, a fost pusa in vanzare in acelasi timp ca Windows 7, desi compania incepuse sa furnizeze licente pentru clienti inca din luna august 2009.

Windows Server 2012 este disponibil in stadiu de beta inca de pe 1 martie, la o zi dupa ce Microsoft a lansat Windows 8 Consumer Preview, dar compania nu a facut publice detalii suplimentare, cum ar fi data lansarii unei versiuni RC (release candidate), sau RTM (release to manufacturing), atunci cand software-ul este terminat si dat pentru multiplicare si distributie.

Daca Microsoft respecta programul folosit pentru Windows Server 2008 R2, atunci va lansa versiunea RTM pentru Windows Server 2012 la sfarsitul lunii iulie.

Tot recent, Microsoft a lansat System Center 2012, o suita de instrumente pentru administrare client si server dedicat. Software-ul poate fi descarcat de pe site-ul Microsoft.