In hosting, este foarte important ca browserul pe care il folositi sa fie bine securizat deoarece este prima bariera de protectie in fata atacatorilor cibernetici.
De-a lungul anilor, multi au laudat Mozilla Firefox ca fiind unul dintre browserele web cele mai sigure. Dar, la fel ca si in cazul altor browsere, nivelul de securitate oferit depinde mult de setarile interne. Unele setari de securitate trebuie sa fie facute manual, in timp ce setarile active by default ar trebui de asemenea sa fie verificate.
Iata ce aveti de facut pentru a va securiza cat mai bine browserul Firefox.
1) Setati o parola globala (master password)
Ca si alte browsere, by default, Firefox permite oricui acceseaza computerul dvs. sa se conecteze la site-urile pentru care v-ati salvat parola. La fel ca si Google Chrome, username-urile si parolele salvate pot fi vizualizate din meniul Options al browserului Firefox. Din fericire, Firefox ofera posibilitatea de a seta o parola globala care cripteaza si protejeaza parolele salvate. Daca este activata aceasta optiune, va trebui sa introduceti parola globala atunci cand doriti sa utilizati o parola salvata, o data per sesiune de navigare. In plus, chiar daca introduceti parola globala pentru prima data, trebuie sa o introduceti si inainte de a putea vizualiza din meniul Options parolele salvate.
Pentru a seta o parola globala, din meniul Firefox selectati Tools > Options > Security si bifati optiunea Use a master password.
2) Utilizati o parola puternica pentru sincronizare
Ca si in cazul lui Google Chrome, Firefox ofera posibilitatea de sincronizare a bookmark-urilor, parolelor, etc, pe alte browsere Firefox ce ruleaza pe alte computere si/sau dispozitive. Pentru a activa sau modifica setarile de sincronizare, din meniul Firefox, selectati Tools > Options > Sync.
3) Verificati daca optiunile de securitate sunt bifate
Ca si alte browsere populare, Firefox include unele setari de confidentialitate si de securizare de baza. Desi cele mai multe sunt activate by default, asigurati-va ca nu au fost dezactivate intre timp.
Incepeti prin a deschide meniul Firefox si selectati Tools > Options > Security. Asigurati-va ca prima optiune, Warn me when sites try to install add-ons, este activata pentru a preveni site-urile sa instaleze add-on-uri in mod automat, deoarece unele pot fi periculoase. Apoi asigurati-va ca urmatoarele doua optiuni, Block reported attack sites si Block reported web forgeries, sunt de asemenea bifate pentru a va proteja impotriva malware si phishing.
Daca doriti sa aveti mai multa intimitate online, de la tab-ul Privacy selectati prima optiune, Tell websites I do not want to be tracked, care nu este activata by default.
Pentru a preveni ferestrele de tip pop-up care pot fi enervante si pot contine malware, de la tab-ul Content bifati prima optiune: Block pop-up windows.
In cele din urma, de la tab-ul Advanced, selectati subtab-ul Update si asigurati-va ca optiunea Automatically install updates este bifata.
4) Faceti update periodic la plugin-uri
Atacatorii cibernetici se folosesc in mod regulat de vulnerabilitatile plugin-urilor renumite din browsere (Java si Adobe) pentru a infecta calculatoare. Cele mai multe plugin-uri primesc periodic update-uri de securitate si sunt setate by default sa-si faca automat aceste update-uri sau cel putin sa va anunte de ele. Cu toate acestea, este recomandat ca din cand in cand sa verificati si dvs. personal daca au aparut update-uri noi.
Puteti utiliza Mozilla plug-in checker sau site-uri terte cum ar fi Qualys BrowserCheck pentru a verifica daca aveti ultimele update-uri si patch-uri de securitate.