Tutorial server dedicat: Administrare servicii de sistem cu Webmin

install-webmin-fedoraIndiferent daca aveti un VPS sau un server dedicat, Webmin este un instrument de administrare open source foarte puternic, care va poate usura munca. O modalitate prin care va simplifica sarcina de administrare a serverului este aceea de pornire, oprire si monitorizare a serviciilor de sistem, cum ar fi serverul web, serverul de baze de date si serverul de mail.

Start, Stop, Restart

Pentru a porni, opri sau restarta un serviciu, urmati pasii de mai jos:

1) Logati-va in Webmin si deschideti sectiunea “System”
2) Dati click pe “Bootup and Shutdown”
3) Selectati serviciul (vom folosi “httpd” pentru acest exemplu)
4) Selectati “Start Now” pentru a porni un serviciu oprit, “Restart Now” pentru a restarta un serviciu sau “Stop Now” pentru a opri un serviciu

Pornirea unui serviciu la bootare

Daca doriti ca un serviciu pe care l-ati instalat recent sa porneasca atunci cand serverul booteaza, puteti activa aceasta optiune de pe aceeasi pagina unde gasiti si comenzile “Start”, “Restart” si “Stop”. Sub casuta “Action Script”, gasiti optiunea “Start at boot time?” si dati click pe “Yes”

Vizualizare stare serviciu

Daca doriti sa vedeti mesajul de stare standard pe care l-ati primi atunci cand tastati comanda “service httpd status”, de exemplu, puteti da click pe butonul “Show Status”. Acesta va va afisa ceva de genul urmator:

Executing /etc/rc.d/init.d/httpd status..

httpd (pid 2092) is running…

Reboot si Shutdown

In partea de jos a paginii index veti gasi botoanele pentru reboot si shutdown. Butonul de reboot va opri serverul si il va reporni executand serviciile pe care le-ati specificat sa porneasca la boot, iar butonul de shutdown va opri serverul complet. Prin urmare, folositi butonul Shutdown doar daca aveti acces fizic la serverul dvs. si puteti sa-l reporniti utilizand butonul de pornire.

Pentru mai multe informatii despre modulele Webmin Bootup si Shutdown, consultati documentatia online.