Exista multe modalitati prin care o aplicatie pentru Android din Google Play poate pacali utilizatorii. Aceasta poate pretinde ca este un popular joc sau un wallpaper aparent nevinovat care de fapt serveste anunturi sau malware. Dar un mod foarte ingenios de a pacali utilizatorii este de a le percepe o suma de bani pentru “privilegiul” de a fi pacaliti.
Aparent, se pare ca tocmai asta s-a si intamplat cu o aplicatie de securitate de pe Google Play numita Virus Shield, care promitea protectie eficienta utilizatorilor care o instalau. Conform Android Police, problema cu Virus Shield era ca de fapt acesta nu oferea absolut niciun fel de protectie.
In schimb, dupa instalarea aplicatiei utilizatorii puteau vedea un buton “X” care se schimba intr-o bifa si cam atat. Nu exista niciun fel de scanare a aplicatiilor descarcate, a website-urilor vizitate, nu exista o baza de date antivirus, nimic.
Peste 10.000 de utilizatori au platit 4 dolari pentru privilegiul de a descarca aplicatia inainte de a fi retrasa din magazinul Google Play. Atat de multi utilizatori au descarcat aplicatia, incat aceasta a ajuns pe primul loc in topul celor mai descarcate aplicatii noi platite si pe locul trei in topul global al celor mai descarcate aplicatii platite.
Chiar daca Google detecteaza si elimina in cele din urma aplicatiile malware, exista un interval de timp in care utilizatorii apuca sa descarce aceste scamware-uri, malware-uri, et.
Din fericire, cea mai mare paguba produsa de Virus Shield a fost aceea ca cerea bani pentru a putea fi descarcat. Dar ar fi putut fi mult mai rau in cazul in care aplicatia incerca sa fure datele utilizatorilor sau sa descarce malware pe dispozitivele mobile.
Deci, ce poate face utilizatorul mediu de Android pentru a nu deveni victima acestor escroci? Cand vine vorba de software de securitate pentru Android, cel mai simplu mod de a va proteja este sa optati pentru aplicatii renumite, cum ar fi Avast, F-Secure, Kaspersky, Lookout si TrustGo. Pe langa acest aspect, trebuie sa fiti pur si simplu precauti atunci cand descarcati aplicatii din Google Play. Aplicatiile folosite la scara larga, cum ar fi Facebook, Twitter si jocuri cum ar fi Angry Birds nu ar trebui sa reprezinte o problema. Daca nu va place cum arata o anumita aplicatie, vedeti daca acesta a fost recenzata si in afara magazinului Google Play inainte de a o descarca.
Prin urmare, recomandam clientilor de hosting sa aibe incredere in instinctele lor. Daca o aplicatie pare a fi o inselatorie, atunci cel mai probabil ca este.