Important pentru hosting – Ultimele update-uri de securitate Windows

Dupa cum am mai scris de nenumarate ori pe blog, Microsoft va retrage suportul pentru Windows XP incepand cu data de 8 aprilie. Chiar daca puteti sa continuati sa-l utilizati in continuare, veti face acest lucru pe riscul dvs. deoarece viitoarele vulnerabilitati de securitate nu vor mai primi patch-uri.

Prin urmare, la ora actuala exista 2 alternative: Windows 7 si Windows 8. Nu va vom indruma catre un anumit sistem de operare, dar va putem ajuta sa-l alegeti pe cel potrivit pentru nevoile dvs.

Windows 7 vs. Windows 8

Cel mai mare avantaj al lui Windows 7 este familiaritatea. Meniul Start este inca intact, iar functionalitatea de baza este destul de similara cu cea a Windows XP, astfel ca nu va trebui sa invatati prea multe lucruri noi. Mai mult decat atat, cu ajutorul catorva trucuri, puteti face ca Windows 7 sa arate ca Windows XP.

Windows 7 are de asemenea avantajul de a fi un sistem de operare complet si extrem de rafinat. Inca din momentul lansarii, acesta a fost cu mult superior sistemului Windows Vista, iar de la lansarea sa in 2009 a primit un Service Pack si nenumarate update-uri de securitate. Windows 7 nu este perfect din niciun punct de vedere, dar spre deosebire de Windows 8, nu da impresia ca ar fi in curs de dezvoltare.

Prin comparatie, Windows 8 necesita mai mult timp pentru acomodare. Microsoft a eliminat meniul Start si l-a inlocuit cu un app launcher care ocupa intregul ecran. Acest ecran de pornire este plin cu noi tipuri de aplicatii care sunt optimizate pentru touchscreen. Chiar daca interfata desktop este inca disponibila, v-ati putea afla in dificultate din cauza faptului ca trebuie sa comutati mereu intre cele doua interfete grafice. Comenzile de sistem importante sunt ascunse in butoane invizibile care apar numai atunci cand va deplasati cu mouse-ul in anumite puncte de pe marginea ecranului. Multi utilizatori nu apreciaza Windows 8 tocmai datorita schimbarilor drastice de interfata care pun prea mult accentul pe capabilitatile touchscreen.

Totusi, Windows 8 are si avantaje, printre care enumeram timpii scazuti de pornire si oprire si performanta generala usor imbunatatita. De asemenea, protectia anti-virus este acum implementata in sistemul de operare, astfel ca nu mai trebuie sa descarcati Microsoft Security Essentials sau sa platiti pentru o solutie antivirus, iar o noua optiune de boot securizat este activata by default.

Exista de asemenea si partea hardware de luat in considerare. Desi puteti achizitiona dispozitive sau desktop-uri cu Windows 7 preinstalat, gama de selectie a celor ce vin cu Windows 8 preinstalat este mult mai larga, de la laptop-uri super-ieftine la Ultrabook-uri performante si compacte.

Daca abia acum v-ati hotarat sa migrati de la Windows XP catre un sistem de operare modern, un alt factor de luat in considerare este suportul extins pentru Windows 7 care se va incheia in ianuarie 2020, pe cand cel al lui Windows 8 se va incheia in 2023, astfel ca veti mai avea inca 3 ani in plus inainte de a fi nevoit sa reluati de la capat tot acest proces.

Bineinteles, mai exista si varianta ca unele calculatoare mai vechi sa nu poata rula un sistem de operare modern. Daca aveti un calculator care nu indeplineste cerintele minime ale lui Windows 7 sau Windows 8, puteti opta pentru un sistem de operare Linux conceput special pentru utilizatorii de Windows XP care nu vor sa-si schimbe PC-ul.

Daca sunteti client de hosting, este foarte important ca sistemul de operare pe care il folositi sa fie la zi cu ultimele update-uri de securitate astfel incat sa nu va expuneti ricului de a va compromite site-ul, si implicit business-ul.