DDoS este acronimul de la “Distributed Denial of Service”, si este cel mai intalnit tip de atac cibernetic asupra unei retele. Cum functioneaza: suprasatureaza reteaua prin efectuarea unui numar imens de conexiuni (de pe multiple surse), astfel incat traficul legitim nu mai poate avea loc din cauza supraincarcarii.
Este numit “Distributed” pentru ca acele conexiuni sunt facute de pe mai multe surse (hosturi), spre deosebire de “DoS” in care atacul vine de pe o singura sursa si este mult mai simplu de contracarat.
Simptomele unui atac DDoS sunt (fara a se limita la acestea): viteza de incarcare in retea extrem de redusa (la vizualizarea siteurilor sau descarcarea de fisiere), indisponibilitatea totala sau temporara a websiteurilor de pe serverul atacat sau a serviciului de hosting, uneori numarul de mesaje SPAM poate creste substantial (acest tip de atac este un e-mail bomb)
Atacurile DD0S pot influenta nu numai serverul care este atacat ci si reteaua la care este acesta conectat, in acest fel avand efect si asupra altor severe din aceeasi incinta sau care folosesc acelasi router cu cel atacat.
In orice caz, atacurile de tip DoS sunt destul de variate ca tehnica si intensitate, putand merge chiar pana la distrugerea fizica a unor echipamente (asa numitele Phlashing Denial Of Service – PDoS). Putem enumera printre cele mai cunoscute tipuri de atacuri DoS: ICMP flood, Peer-to-peer, Permanent DoS, Nuke, Reflected attack, Degradation-of-service, Denial-of-Service Level II, Blind DoS.