Puteti sa recunoasteti o inselaciune electronica atunci cand primiti un e-mail dubios? Stiti dupa ce sa va uitati pentru a identifica o escrocherie cibernetica si pentru a evita sa deveniti o victima a acestuia? Cu ocazia National Cybersecurity Awareness Month, PhishMe a creat un infografic cu sfaturi utile pentru a va citi corespondenta electronica in conditii de siguranta si securitate.
PhishMe subliniaza cateva lucruri de baza pe care ar trebui sa le faceti pentru a nu cadea prada escrocheriilor cibernetice sau malware-ului. Cel mai important este sa nu deschideti atasamente necunoscute sau sa dati click pe link-uri din e-mailuri suspecte si mai ales sa nu introduceti date personale in formularele de login cu link in mesajele e-mail suspecte.
Bineinteles, exista si alte elemente mai subtile decat fisierele atasate si link-urile suspecte, care pot divulga ca este vorba de o inselaciune.
De exemplu, starea de spirit pe care o transmite mesajul din e-mail. Daca primiti un e-mail care nu pare a fi o escrocherie evidenta, luati in considerare si faptul ca escrocii cibernetici se bazeaza pe lacomia, curiozitatea sau frica potentialelor victime. In cazul in care e-mailul va promite o recompensa financiara sau va ameninta cu consecinte negative daca nu actionati imediat, atunci ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a completa in graba formularul din e-mail.
Caz concret: se practica adeseori trimiterea de e-mailuri care par a proveni de la unitati bancare renumite si in care se cere utilizatorilor sa completeze urgent un formular in care li se cer date personale sensibile (CNP, numarul cardului de credit, parole, etc), pe motiv ca a avut loc o defectiune de sistem si s-au pierdut informatiile din baza de date. In cazul in care nu este completat imediat, utilizatorii sunt amenintati ca li se vor ingheta conturile bancare, vor pierde accesul la contul de Internet banking, etc. Bineinteles, nu trebuie sa dati curs unui astfel de e-mail si cel mai bine ar fi sa contactati banca de la care pare ca ati primit mesajul.
Apoi, verificati adresa de unde provine mesajul. Unele e-mailuri pot parea ca provin de la o persoana cunoscuta, dar ceea ce vedeti poate fi falsificat si poate sa nu corespunda cu adevarata sursa. Daca mesajul spune ca este de la un coleg de-al dvs., sa zicem “Ion Popescu”, dar adresa de e-mail de pe care provine este “e59yihjfoy@escrocherieonline.com”, sau ceva de genul acesta, atunci ar trebui sa ignorati mesajul. Pe scurt, verificati ca adresa de e-mail sa coincida cu numele expeditorului.
Nu in ultimul rand, analizati mesajul din punct de vedere gramatical. Multe mesaje de inselaciune cibernetica sunt scrise intr-o engleza sau romana defectuoasa, fapt care ar trebui sa fie un indiciu clar ca nu provin de la vreun coleg de servici sau de la banca. Chiar daca gramatica pare in regula, in cazul in care vocabularul sau tonul mesajului vi se par ciudate, poate un pic prea formal sau ostentativ, atunci ar trebui sa va ridice unele suspiciuni.