DNS este un acronim de la “Domain Name System” si asa cum sugereaza si numele, este sistemul care tine evidenta numelor de domenii la nivel mondial. Este practic cea mai mare baza de date din lume, in care sunt stocate datele si inregistrarile tuturor domeniilor web de pe planeta. Aceasta baza de date este stocata pe sute de servere pentru a i se asigura continuitate si redundanta, si este administrata si guvernata de cateva organizatii guvernamentale.
De fiecare data cand un nume de domeniu este inregistrat, detalii despre acesta sunt arhivate si publicate in DNS si apoi sunt facute publice intr-o baza de date WHOIS pentru ca oricine sa le poata accesa.
DNS este o componenta esentiala a Internetului, fara acest sistem nu ar mai exista websiteuri si nume de domenii, practic intreg spatiul www asa cum il vedem azi nu ar mai exista. Sarcina sistemului DNS este sa traduca adresele IP in nume de domenii facand mult mai usoara si mai usor de retinut o adresa web. Daca nu ar exista DNS, in loc sa accesati in browser www.megahost.ro ar trebui sa va aduceti aminte adresa IP a siteului: 89.38.128.16
Inainte ca sistemul DNS sa fie activ, orice utilizator web trebuia sa foloseasca o adresa IP pentru a accesa un website, ganditi-va cat de dificil era acest lucru comparativ cu memorarea unui nume de domeniu.
In prezent, computerele inca se conecteaza intre ele folosind adrese IP insa vizitatorii unui site web nu trebuie sa stie adresa IP a serverului pe care acesta este gazduit, si asta datorita sistemului DNS.
Nameservers (servere de nume) pot fi orice servere fizice pe care este instalat si ruleaza software DNS. Acest software este unul special proiectat pentru a facilita comunicarea si interoperabilitatea in interiorul sistemului DNS. O comparatie a softurilor DNS puteti gasi pe siteul Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_DNS_server_software. Pe serverele de hosting de la megahost.ro ruleaza BIND de exemplu.
Orice server web care are instalat software DNS poate fi folosit ca nameserver, de fiecare data cand achizitionati un pachet de hosting, providerul respectiv de hosting trebuie sa va dea informatii despre nameservere.
Fiecare site web care este online trebuie sa fie asociat cu minim un nameserver insa pentru redundanta majoritatea siteurilor au 2 nameservere, unul primar si unul secundar. O adresa a unui nameserver este compusa de obicei din 3 parti: numele nameserverului, numele domeniului si extensia TLD a domeniului. De obicei arata astfel:
NS1.megahost.ro, NS2.megahost.ro, etc.