Scurta clasificare a numelor de domenii

TLD este un acronim de la Top Level Domain, termen pe care o sa il folosim destul de des in acest articol asa ca il definim la inceput. TLD reprezinta cel mai inalt nivel ierarhic in ceea ce priveste o extensie de domeniu, este ultima parte pe care o vedeti in numele unui domeniu, in dreapta, dupa punct. Exemplu: la domeniu.com, TLD-ul este reprezentat de terminatia .com.

Cele mai comune TLD-uri (generic TLD sau gTLD):

.COM:  initial acest TLD era intentionat pentru entitatile comerciale de pe teritoriul SUA insa in acest moment nu exista restrictii, oricine poate inregistra un domeniu .COM. Acest TLD este cel mai intalnit si mai cunoscut TLD la nivel mondial. Daca ne referim la valoare, un domeniu .com este considerat a fi mai valoros decat acelasi domeniu cu terminatia .net sau .org

.NET:  acest TLD s-a dorit a fi in prima instanta dedicat jucatorilor de pe piata de Internet sau a computerelor insa in acest moment oricine poate inregistra un domeniu .NET.

.ORG:  ca si la cele de mai sus, poate fi inregistrat de catre oricine cu toate ca fusese gandit pentru organizatiile non-profit.

Exista si TLD-uri speciale, restrictionate (rTLD): .mil, .gov, etc – astfel de domenii pot fi inregistrate doar de catre persoane sau entitati care indeplinesc anumite conditii sau apartin unei anumite comunitati.

O alta categorie de TLD-uri este reprezentata de extensiile cu importanta geografica, numite “Country Code TLD” sau ccTLD, de exemplu: .ro (Romania), .md (pentru Moldova), .fr (Franta), .us (pentru Statele Unite), etc.

Exista si o categorie sa-i zicem neoficial “foarte comerciala” de TLD-uri, practic ele sunt tot ccTLD insa datorita terminatiei prezinta interes mare din punct de vedere comercial sau profesional:
.TV – extensie ce apartine insulelor Tuvalu si este foarte apreciata de canalele de televiziune din motive evidente
.WS – pentru Western Samoa, insa este considerat de unii acronim pentru WebSite
.SC – din insulele Seychelles, insa folosit deseori pentru businessuri din statul american South Carolina (SC)

Recent se pare ca sunt destul de apreciate TLD-urile “continentale” cum este .ASIA, .EU si intr-un viitor foarte apropiat .AFRICA.

Un regim mai special au domeniile .TEL care nu au nevoie de hosting web, nu se poate pune un website ci au unul default ce contine datele de contact ale titularului.

Am mai putea imparti TLD-uri in sponsorizate si nesponsorizate. Cele sponsorizate sunt cele controlate de o anumita organizatie care stabileste reguli pentru cei care doresc sa le inregistreze, aici ca exemple avem: .PRO, .MUSEUM, .COOP, etc.

Ne oprim deocamdata aici pentru ca lista poate continua insa cred ca ideea principala a fost atinsa. Va reamintim doar ca la megahost.ro puteti achizitiona domenii cu diverse extensii: .RO, .EU, .COM, .NET, etc., la tarife foarte mici.