Administrarea fisierelor din contul de hosting cu File Manager din cPanel

Acest articol este util mai ales pentru cei care nu doresc sau din diverse motive nu pot sa foloseasca un client FTP pentru a-si uploada siteul web in contul de hosting.

Daca aveti la dispozitie interfata de administrare cPanel pentru contul de hosting, veti gasi acolo un instrument foarte util: File Manager.  Acest intrument va permite sa administrati fisierele Dvs de pe server prin intermediul unei ferestre web (prin HTTP) in loc sa folositi un program de tip FTP Client. File Manager va permite sa incarcati, creati sau stergeti fisiere, sa creati directoare (foldere) si multe alte operatiuni.

Cum creati un director (sau folder)

– in primul rand, trebuie sa fisit logat in cPanel iar de acolo sa faceti click pe iconul “File Manager” din sectiunea “Files”.

Odata ajunsi in File Manager, veti avea optiunile de administrare in partea de sus a paginii iar in partea din stanga, intr-o structura arborescenta veti vedea structura contului de hosting cu fisiere si directoare. In File Manager veti vede toate fisierele si directoarele existente in cotnul de hosting. Informatie utila: public_html este folderul unde trebuie sa va incarcati websiteul pentru ca acesta sa fie vizibil pe web.

Pentru a crea un folder noi faceti click pe linkul “New Folder” apoi introduceti un nume pentru acel folder si specificati locatia unde vreti ca acest folder sa fie creat. Pentru a finaliza apasati pe butonul “Create New Folder” si noul folder va fi creat in locatia specificata de dvs.

Cum incarcati fisiere

Pentru a incarca (upload) un fisier, accesati din File Manager directorul (folderul) in care doriti sa il incarcati, facand click pe numele acelui folder in lista arborescenta din stanga. Apoi faceti click pe butonul “Upload” din meniul din partea de sus a paginii si selectati. In fereastra urmatoare faceti click pe butonul “Browse” si alegeti fisierul pe care vreti sa il uploadati de pe computerul Dvs. Dupa ce l-ati ales, incepeti incarcarea cu un dubli-click pe acel fisier.

Puteti incarca mai multe fisiere odata daca faceti click pe linkul “Add Another Upload Box” link.

Fisierele din contul Dvs de hosting pot fi descarcate foarte simplu folosind optiunea de  “Download” din meniu.

Cum creati fisiere noi

Faceti click pe butonul “New File” din meniul de sus si introduceti un nume pentru fisierul dorit si adaugati-i si extensia corespunzatoare. De exemplu pentru un fisier text puneti extensia .txt, pentru unul PHP puneti extensia .php. Apoi alegeti destinatia unde vreti ca acest fisier sa fie creat dupa care faceti click pe butonul “Create New File” si fisierul va fi creat.

Editarea Fisierelor

Optiunea de Editare a fisierelor din File Manager va permite sa faceti modificati rapide fara a fi nevoie sa incarcati versiuni noi ale fisierelor Dvs. Aceasta optiune este foarte utila pentru modificati minore ale fisierelor.

Pentru a edita un fisiere trebuie mai intai sa il localizati navigand in folderul in care se afla si sa faceti click pe el. Apoi facti click pe linkul “Edit” din meniul de sus si acel fisier va fi deschis cu un editor de fisiere cu care puteti face modificari. Dupa ce ati modificat ce era necesar faceti click pe  butonul “Save Changes” pentru a salva modificarile facute.

Alte Functii

In File Manager veti gasi si functii avansate cum ar fi Editorul HTML, Instrumente de arhivare si dezarhivare, intrumente de modificare a permisiunilor fisierelor si directoarelor, etc. Asa ca daca nu puteti sau nu doriti sa folositi un client FTP puteti folosi ca alternativa File Manager din cPanelul contului Dvs de hosting. Cu gazduire web de la Megahost toate conturile de hosting shared includ cPanel si implicit File Manager.