Toate websiteurile active beneficiaza de un plan de hosting pe un server si de cele mai multe ori acest plan de hosting vine cu un panou de control sau mai bine zis o interfata prin care se poate administra acel cont de hosting web si anumite aspecte ale websiteului respectiv. Este important sa luati in calcul tipul panoului de control atunci cand achizitionati un plan de hosting, pentru ca odata achizitionat pachetul de hosting, nu prea se mai poate opta pentru alt tip de interfata de control. Acest aspect mai este important si daca sunteti obisnuit cu un anumit tip de administrare.
Interfetele de administrare sau “control panel” cum mai sunt ele cunoscute, sunt proiectate sa usureze administrarea functiilor unui cont de hosting, cum ar fi de exemplu crearea si managementul bazelor de date, al conturilor de email sau al celor de FTP, crearea de subdomenii, managementul backupurilor, etc. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tineti seama atunci cand optati pentru un plane de hosting si va intereseaza ce control panel veti avea.
1. Experienta in Web Hosting
Pintre cele mai folosite interfete de administrare de pe piata de hosting se numara: cPanel, Plesk, Vdeck, CubePanel, si Hsphere. Fiecare din ele are interfete unice in felul lor si ofera functionalitati diferite insa ofera in acelasi timp cam tot ce isi poate dori un webmaster care se ocupa de administrarea unui website. Exista insa panouri de control care sunt destul de “stufoase” si dificil de folosit, au meniuri de navigatie destul de complicate (uneori pentru ca au foarte multe optiuni si module suplimentare).
Aici intervine si factorul experienta: cel mai usor de folosit si cel mai popular este cPanel, toti webmasterii incepatori sau comozi vor opta pentru acesta. Un webmaster mult mai experimentat este posibil sa isi doreasca un panou de control mai complex si cu capabilitati mult mai extinse cum ar fi Plesk.
2. Compatibilitatea cu Sistemele de Operare
Este important de stiut faptul ca anumite panouri de control sunt specifice si functioneaza doar pe anumite sisteme de operare. cPanel functioneaza doar pe Linux in timp ce Plesk va functiona atat pe Linux cat si pe Windows. Asa ca daca doriti sa folositi cPanel pentru administrarea contului de hosting, este bine sa stiti ca trebuie sa achizitionati un pachet de hosting pe un server ce ruleaza un sistem de operare Linux.
Ca fapt divers: cei de la cPanel lucreaza de ceva timp si la o varianta care sa ruleze sub Windows, numita Enkompass.
3. Usurinta in invatare
Daca vreti sa administrati un cont de hosting trebuie sa invatati sa lucrati un un panou de control. Unele astfel de interfete de administrare sunt mai dificil de invatat in timp ce la altele perioada de acomodare este foarte scurta. Practic asta se masoara in cantitatea de efort depusa pentru a invata sa lucrezi un un panoul de control al unui cont de hosting si in timpul pe care il petreci in fata calculatorului pana stapanesti toate aspectele acestuia.
4. Varianta Demo
Foarte utila este o interfata demo in cazul in care panoul de control ofera asa ceva. Daca sunteti un webmaster incepator atunci este recomandat sa nu intrati direct in productie si sa testati acolo ci sa folositi varianta demo pentru a va acomoda inainte cu acel panou de control. cPanel de exemplu ofera o astfel de interfata cu care practic va puteti “juca” inainte de a o folosi pentru administrarea unui cont de hosting pentru un site activ.